Nemecká centrálna banka odmieta návrh, aby ECB nakupovala dlhopisy

Mníchov 23. júna (TASR) – Taliansky premiér Mario Monti požaduje od Európskej centrálnej banky (ECB), aby začala nakupovať prostriedkami európskych stabilizačných fondov dlhopisy štátov eurozóny, ktoré majú problémy s refinancovaním dlhu. Šéf nemeckej centrálnej banky (Deutsche Bundesbank) Jens Weidmann to však radikálne odmieta. "Montiho návrh smeruje k financovaniu štátov, ktoré úniové zmluvy zakazujú," povedal Weidmann pre Süddeutsche Zeitung.
Monti chce, aby ECB z poverenia stabilizačných fondov EFSF a EMS nakupovala dlhopisy štátov, ako sú Španielsko a Taliansko. To by znížilo náklady týchto krajín na financovanie. Výnos talianskych dlhopisov počas tohto týždňa vzrástol nad úroveň 6 % a španielskych dlhopisov dokonca nad 7 %.
Weidmann Montiho návrh odmieta a považuje ho za spoločné ručenie za dlhy. Monti sa v piatok (22. 6.) stretol s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a španielskym premiérom Marianom Rajoyom. Lídri sa dohodli na stimulačnom balíku pre ekonomiku v hodnote 130 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy