Schválenie pomoci španielskym bankám ochráni holandské investície

Amsterdam 10. júna (TASR) – Holandský parlament by mal schváliť účasť krajiny na záchrannom balíku eurozóny pre španielsky bankový sektor, ak má Holandsko ochrániť svoje investície na španielskom trhu a pokračovať v dobrých obchodných vzťahoch. Povedal to dnes v programe miestnej televízie holandský premiér Mark Rutte. Predseda vlády je presvedčený, že je nevyhnutné podporiť dohodu, aj keď v prípade, že by parlament pomoc pre španielske banky neodsúhlasil, neznamenalo by to jej zablokovanie.
Ministri financií eurozóny sa v sobotu (9. 6.) dohodli na poskytnutí úverového balíka na podporu španielskeho bankového sektora v sume do 100 miliárd eur. Aj keď španielska vláda ešte pred niekoľkými dňami diskusie o takomto kroku odmietala, nakoniec v rámci telekonferencie Euroskupiny súhlasila s tým, že v nasledujúcich dňoch podá oficiálnu žiadosť. Mala by tak urobiť po zverejnení výsledkov auditu sektora zo strany Medzinárodného menového fondu (MMF) a dvoch nezávislých audítorov. Správa audítorov by mala byť zverejnená najneskôr 21. júna.
Doteraz holandskí poslanci vo väčšine všetky európske záchranné aktivity podporili. Minulý mesiac dolná komora schválila pristúpenie krajiny k Európskemu mechanizmu pre stabilitu (European Stability Mechanism, ESM) dvojtretinovou väčšinou. V poslednom čase však politici čoraz viac kritizujú vysoké náklady na záchranné balíky a vzhľadom na to, že v septembri budú v Holandsku predčasné parlamentné voľby, začínajú sa politici obávať nálad obyvateľstva, ktoré je v otázke pomoci silne rozdelené.

Súvisiace články

Aktuálne správy