Úverovanie podnikov v prvom kvartáli mierne rástlo

V prvom štvrťroku 2012 pokračoval rast úverov podnikom, medziročne na úrovni 3,5 %

Financovanie podnikového sektora pokračovalo v prvom kvartáli v miernom raste, medziročne o 3,5 %. Podporil ho najmä pokles úrokových sadzieb. Ako ďalej uviedla Národná banka Slovenska, podniky a banky však ostávajú naďalej pomerne opatrné. No aj keď úverové štandardy aj naďalej ostávajú relatívne prísne a dopyt po úveroch zatiaľ výraznejšie nevzrástol, celkový pozitívny tok úverov podnikom v prvom štvrťroku pokračoval. Vývoj v prvom štvrťroku podľa vyjadrení banky nenaznačuje, že by požiadavka na vyššiu kapitálovú primeranosť doma a v zahraničí alebo zavedenie bankového odvodu mali negatívny vplyv na trhu úverov podnikom.

V porovnaní s hodnotami z letných mesiacov, kedy bol rast úverov podnikom okolo 8 %, sa dynamika rastu síce spomalila, napriek tomu však podľa centrálnej banky ide o pomerne pozitívny vývoj. Rast bol relatívne vyvážený, príspevky jednotlivých bánk a podnikových odvetví do veľkej miery zodpovedali ich podielu na tomto trhu. Pozitívnou skutočnosťou je podľa národnej banky aj pokračujúce spomaľovanie negatívneho toku úverov do klasických odvetví, najmä vďaka rastu úverov v maloobchode.

Pozitívom v rámci kreditného rizika bol podľa centrálnej banky pokles úrokových mier, ktorý v prvom štvrťroku výrazne prispel k zníženiu úverového zaťaženia podnikov. Na druhej strane je potrebné podľa banky upozorniť na fakt, že aj pri aktuálnych historicky nízkych úrokových sadzbách nastávajú v objeme zlyhaných úverov pomerne dynamické zmeny, predovšetkým vo veľkoobchode a v službách. V prvom štvrťroku sa tiež zastavil trend poklesu mier zlyhania úverov podnikom, čo sa týka počtu úverov. Miery zlyhania v marci dokonca mierne vzrástli.

Odhliadnuc od relatívne veľkých pohybov, týkajúcich sa zlyhania úverov a následného čistenia portfólia, bola výsledná kvalita portfólia podnikových úverov v prvom štvrťroku 2012 skôr stabilná. Pre celkové straty z nesplácaných úverov je podľa národnej banky pozitívne, že miera krytia zlyhaných úverov opravnými položkami sa v poslednom období neznižovala, aj keď mierne zaostáva za predkrízovými hodnotami.

Súvisiace články

Aktuálne správy