Záchranný balík pre Španielsko by mohol dosiahnuť 100 miliárd eur

Brusel 9. júna (TASR) – Záchranný balík na rekapitalizáciu španielskeho bankového sektora by mohol dosiahnuť až 100 miliárd eur. Povedali to dnes pre agentúru Reuters dva zdroje z Európskej únie.
Španielsko zatiaľ oficiálnu žiadosť o pomoc nepodalo, mohlo by tak ale urobiť počas telekonferencie Euroskupiny, neformálneho zoskupenia ministrov financií eurozóny, ktorá sa začala o 16.00 h SELČ. Pred touto telekonferenciou sa uskutočnila prvá, ktorej účastníkmi boli niekoľkí experti z EÚ a Nemecka, pričom rokovali o technických záležitostiach prípadnej pomoci.
"Zatiaľ Španielsko o pomoc nepožiadalo," povedal jeden zo zástupcov EÚ. "Vyhlásenie na záver telekonferencie (Euroskupiny) by malo ako hornú hranicu (pomoci) uvádzať 100 miliárd eur," dodal. Podľa ďalšieho zo zdrojov zúčastnených na prvej telekonferencii Španielsko do prípadnej záchrannej akcie pre svoje banky odmieta zapojiť Medzinárodný menový fond (MMF).
Zatiaľ nie je jasné, či sa dnes podarí dohodnúť na konkrétnych číslach, no podľa MMF budú španielske banky potrebovať kapitálovú injekciu minimálne 40 miliárd eur. Fond zároveň dodal, že pomoc by mali Španieli žiadať výrazne vyššiu než je odhadovaná úroveň navýšenia kapitálu.

Súvisiace články

Aktuálne správy