Švajčiarska banka UBS prišla pri IPO Facebooku údajne o 350 mil. USD

New York 9. júna (TASR) – Švajčiarska banka UBS prišla v dôsledku technických problémov na akciovom trhu Nasdaq počas prvého dňa obchodovania s akciami spoločnosti Facebook pravdepodobne až o 350 miliónov USD (280,72 milióna eur). Informovali o tom denník Wall Street Journal a televízna stanica CNBC, ktoré sa odvolali na nemenované zdroje. Zároveň dodali, že UBS uvažuje o podaní žaloby na Nasdaq.
Hovorkyňa UBS Karina Byrneová potvrdila, že banka prišla pre technické problémy počas uvedenia akcií Facebooku na burzu 18. mája o určitý finančný objem, presnú čiastku ale neuviedla. Dodala, že banka ešte žiadne právne kroky nepodnikla, no o tejto možnosti uvažuje. Burza sa k informáciám z UBS zatiaľ nevyjadrila.
Najnovšia suma tak vysoko prevyšuje pôvodné odhady celkových strát, ktoré spôsobili technické problémy na Nasdaqu počas prvého dňa obchodovania s akciami spoločnosti Facebook. Hlavní tvorcovia trhu, ktorými sú okrem UBS, aj Citadel Securities, Knight Capital a Automated Trading Desk zo skupiny Citigroup, pôvodne odhadovali spoločné straty na 115 miliónov USD. Tento týždeň Nasdaq informoval, že za komplikácie vyplatí poškodeným klientom a niektorým investorom okolo 40 miliónov USD.
Prvotná emisia akcií Facebooku (IPO) bola jednou z najočakávanejších za posledné roky. Nakoniec sa však zmenila na chaos. Už začiatok obchodovania bol odložený o 30 minút. Následné technické problémy zabránili viacerým investorom najskôr akcie nakupovať, neskôr, keď ich cena klesala, ich zasa predávať, či mať informácie o tom, že objednávka bola zrealizovaná. Takto dopadla aj UBS.
Podľa CNBC a Wall Street Journal banka zadala príkaz na kúpu 1 milióna akcií, no pre poruchy systému nedostala informáciu, že objednávka prešla. V dôsledku toho ju niekoľkokrát zopakovala, takže nakoniec jej ostalo podstatne viac akcií než plánovala.

Súvisiace články

Aktuálne správy