Vyššie dane a odvody spôsobia zníženie počtu zamestnancov o 4,9 %

Bratislava 7. júna (TASR) – Plánované zmeny v oblasti daní a odvodov spôsobia vo firmách rast nákladov v priemere o 7,8 %. Podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) by sa mal v dôsledku týchto zmien znížiť počet zamestnancov v priemere o 4,9 % a investície podnikov o 25,4 %. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu PAS, do ktorého sa zapojilo 125 slovenských spoločností. "Vládou avizované opatrenia spôsobia zhoršenie konkurencieschopnosti slovenských podnikov," uviedla aliancia.
Najväčší negatívny vplyv na konkurencieschopnosť bude mať podľa podnikateľov zvýšenie sadzby dane z príjmov právnických osôb z 19 % na 23 %. Myslí si to viac ako polovica opýtaných.
Druhý najvýraznejší dopad bude mať zvýšenie odvodových stropov pre vysoko kvalifikovaných, a teda nadpriemerne platených pracovníkov. Vyššie odvodové stropy sa prenesú do vyšších nákladov podnikov, pričom 49 % podnikateľov to vníma ako výrazné až likvidačné zhoršenie konkurencieschopnosti.
Zvýšený bankový odvod a z neho plynúce riziko zdražovania úverov vníma ako hrozbu 39 % podnikateľov. Nasleduje daň z dividend a zavedenie progresívnej dane z príjmov fyzických osôb, ktoré považuje za výraznú hrozbu 38 % opýtaných.
Vzhľadom na zistené skutočnosti PAS odporúča vláde prehodnotiť pripravované opatrenia v oblasti daní a odvodov tak, aby sa znížili ich negatívne dopady na aktivity súkromného sektora, zamestnanosť a celkový rast ekonomiky. "Namiesto zvyšovania daní PAS v súvislosti s ozdravovaním verejných financií zdôrazňuje najmä potrebu škrtania neefektívnych verejných výdavkov, presadzovanie neutrality v odvodoch, lepší výber daní a obmedzovanie únikov, reformu prvého dôchodkového piliera a zvyšovanie transparentnosti v zdravotníctve a vo verejnom obstarávaní," vyhlásila aliancia.

Súvisiace články

Aktuálne správy