Opozícia pokračuje v petícii za súčasné odvody do 2. piliera

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 7. júna (SITA) – Opozičné strany SDKÚ-DS, SaS a Most-Híd neorganizujú novú petičnú akciu na podporu zachovania súčasných odvodov vo výške deväť percent do druhého piliera, ale budú pokračovať v petícii, ktorú ešte v roku 2009 iniciovalo občianske združenie Sporiteľ. Za toto občianske združenie je oprávnený konať súčasný predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. „Nadväzujeme na petíciu, ktorú robil Sporiteľ, pokračujeme v nej,“ povedal vo štvrtok pre agentúru SITA Kaník. Koľko podpisov vyzbieralo združenie, však neuviedol. Avizoval, že prvé počty podpisov by mali byť známe o dva týždne. Podľa neho trojica opozičných strán využije rôzne formy zberu podpisov. „Silná je spontánnosť, ľudia si to sťahujú cez internet,“ povedal.

Podpredseda Most-Híd Ivan Švejna v petícii vidí zmysel, pretože už v čase prvej vlády Roberta Fica prebiehala podobná petičná akcia, ktorá mala úspech. Podpísalo sa pod ňu viac ako 100 tis. občanov a výsledkom bolo, že sa neznížil príspevok do druhého piliera. Vtedy bol Švejna členom petičného výboru. Okrem neho tam bola aj Iveta Radičová, Július Brocka z KDH a ďalší traja členovia.

Tri opozičné strany SDKÚ-DS, SaS a Most-Híd v stredu avizovali pred médiami, že aktívne podporia petíciu, ktorá má za cieľ pozbierať podpisy občanov, ktorí chcú zachovanie súčasnej výšky odvodov na úrovni 9 %. Opozícia tak reaguje na zámer vlády Roberta Fica znížiť terajší 9-percentný príspevok na tri alebo štyri percentá z hrubej mzdy sporiteľa. „Spoločne sme sa zhodli na tom, že pripravovaný vládny zásah do druhého piliera znamená tak masívne zníženie dôchodkových úspor občanov s priamym negatívnym dopadom na zníženie výšky dôchodku, na zvýšenie tlaku na posúvanie veku odchodu do dôchodku, že to významne ohrozuje stabilitu verejných financií,“ povedal Kaník.

Súvisiace články

Aktuálne správy