Čistý odlev kapitálu z Ruska dosiahol za päť mesiacov 46,6 mld. USD

Moskva 6. júna (TASR) – Čistý odlev kapitálu z Ruska dosiahol v máji 2012 asi 5,8 miliardy USD (4,65 miliardy eur) a za päť mesiacov tohto roka 46,6 miliardy USD. Informoval o tom dnes guvernér ruskej centrálnej banky Sergej Ignatiev.
Ako dodal, najväčší odlev kapitálu zaznamenalo Rusko v januári, keď dosiahol 15,2 miliardy USD. Vo februári sa mierne znížil na 11,3 miliardy USD a v ďalších dvoch mesiacoch sa pohyboval okolo 7 miliárd USD.
Národná banka Ruska odmietla zverejniť, či za celý rok počíta s čistým odlevom alebo prílevom kapitálu, no Ignatiev nevylúčil, že ku koncu roka by Ruská federácia mohla zaznamenať prílev kapitálu. „Nie je vylúčené, že v budúcich mesiacoch zaznamenáme prílev kapitálu, veľa však bude závisieť od vývoja mimo Ruska,“ povedal Ignatiev s tým, že mal na mysli spomaľovanie ekonomického rastu v Číne a vývoj v Európe.
Zároveň dodal, že likvidita bankového sektora by sa mohla zhoršiť, a to pre dlhovú krízu v eurozóne. „Nevylučujem, že vývoj v Európe môže nabrať nepriaznivý smer, aj keď to nie je vysoko pravdepodobné. Ruské banky sa však musia na takýto vývoj pripraviť, nakoľko to môže zhoršiť ich situáciu v oblasti likvidity,“ dodal Ignatiev.

Súvisiace články

Aktuálne správy