Riziká pre ekonomiku rastú, ECB ale nebude vykrývať slabú aktivitu vlád

Frankfurt nad Mohanom 6. júna (TASR) – Riziká pre vyhliadky ekonomiky eurozóny naďalej rastú, povedal dnes prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi potom, ako ECB ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu na historickom minime 1 %.
Šéf ECB varoval, že "ekonomický rast v eurozóne zostáva aj naďalej veľmi slabý, pričom celú situáciu komplikuje rastúca neistota, ktorá ovplyvňuje dôveru a nálady na trhu". To podľa neho zvyšuje riziká pre vyhliadky ekonomiky eurozóny. Priznal, že niektorí členovia Bankovej rady boli za zníženie úrokovej sadzby, väčšina však nakoniec presadila ich ponechanie na pôvodnej úrovni.
Trhy však čakali najmä na informácie o ďalších opatreniach banky na podporu slabej ekonomiky. Draghi nové kroky neoznámil, no uviedol, že súčasný program neobmedzeného prístupu bánk k financiám ECB predlžuje centrálna banka eurozóny do 15. januára 2013. Pôvodne mal program platiť len do 10. júla tohto roka. Ďalšie kroky podľa neho ECB momentálne nemá v pláne, pretože "nie je vhodné, aby menová politika vykrývala nedostatočnú aktivitu iných inštitúcií".
Ako dodal, "niektoré problémy eurozóny nemajú nič spoločné s menovou politikou", čím naznačil, že riešenie krízy je najmä v rukách národných vlád. Jeho vyhlásenia tak trhy sklamali, keďže počítali s prípadnými ďalšími stimulmi.
ECB zároveň zverejnila najnovšiu prognózu vývoja ekonomiky a inflácie. Banka ponechala prognózu ekonomického vývoja na pôvodnej úrovni, v rámci ktorej počíta v tomto roku v najhoršom prípade s poklesom ekonomiky o 0,5 %, v najlepšom s rastom o 0,3 %. Prekvapila tak niektorých analytikov, ktorí očakávali prognózu počítajúcu s horším vývojom ekonomiky.
Čo sa týka inflácie, ECB najnovšie odhaduje, že jej miera by mohla tento rok dosiahnuť od 2,3 do 2,5 %. Pôvodný odhad počítal s infláciou v rozsahu od 2,1 až do 2,7 %.
Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy