Sklárňam v Poltári chce vláda nájsť nového investora

Vládny kabinet poveril ministra hospodárstva Tomáša Malatinského, aby prostredníctvom Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií (SARIO) začal hľadať pre poltárske sklárne strategického investora s cieľom zachovať sklársku výrobu v tomto meste, pričom nemá ísť o neznámu spoločnosť, ale o veľkú renomovanú firmu.

Vláda Roberta Fica chce pre skrachované sklárne v Poltári nájsť nového strategického investora. Nesmie však ísť o neznámu spoločnosť, ale o veľkú firmu, ktorá pôsobí v sklárskom priemysle. „Nebudeme dávať peniaze vlastníkom sklární, ktorí sa objavia odnikadiaľ. Musí to byť veľká firma, ktorá pôsobí v tejto oblasti a má záujem začať opätovne výrobu v Poltári. Takejto spoločnosti je vláda pripravená pomôcť,“ povedal po stredajšom výjazdovom rokovaní v Poltári predseda vlády Robert Fico.

Vládny kabinet preto poveril ministra hospodárstva Tomáša Malatinského, aby prostredníctvom Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií (SARIO) začal hľadať pre poltárske sklárne strategických investorov s cieľom zachovať sklársku výrobu v tomto meste. „V prvom rade musíme vedieť, či sa na území Slovenska alebo v zahraničí nachádza niekto, kto by mal záujem vstúpiť do sklární v Poltári, kúpiť a rozvíjať ich. Od toho sa bude potom odvíjať pomoc vlády,“ upresnil Fico. Sklárne Slovglass Poltár po neúspešnom hľadaní strategického investora skončili koncom minulého roka v konkurze, keď prepustili aj posledných 435 zamestnancov. Ešte na jar uplynulého roku pritom o majetkový vstup do spoločnosti prejavila záujem nemecká sklárska firma German Crystal, člen koncernu AHG Industry. Firme ponúkali dlhodobý prenájom s následným odkúpením. K dohode napokon nedospeli.

Ministerstvo hospodárstva dostalo za úlohu taktiež pripraviť novelu zákona o investičnej pomoci, ktorej cieľom je uľahčiť prístup k čerpaniu investičnej pomoci podnikateľom z ohrozených regiónov s vysokou nezamestnanosťou. „Ide o pomoc pre regióny ako je Poltár, Revúca alebo Rimavská Sobota,“ doplnil premiér. Vláda chce taktiež zvýhodniť Banskobystrický kraj pri čerpaní prostriedkov z eurofondov v objeme 354 mil. eur určených na zvýšenie zamestnanosti mladých a zvýšenie konkurencieschopnosti malých a stredných podnikov, ktoré vláda získala realokáciou z iných operačných programov. „V tomto prípade chceme mimoriadne zvýhodňovať a zohľadňovať Banskobystrický kraj. Sú to tri kraje, ktoré by mali čerpať – Banskobystrický, Košický a Prešovský samosprávny kraj,“ povedal Fico. Primátorov a starostov pritom podľa vlastných slov upozornil, aby sa dobre pripravili, keďže výzvy budú zverejnené na jeseň tohto roku. „Kto bude dobre pripravený, ten môže tieto finančné prostriedky okamžite čerpať,“ uviedol.

Domácu úlohu dostal aj minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, ktorý má prijať opatrenia na oživenie poľnohospodárskej výroby v okresoch Poltár, Rimavská Sobota a Revúca, ako jeden z hlavných nástrojov zamestnanosti a rozvoja vidieka. „Minister pôdohospodárstva dostal za úlohu aby podporil aj optimalizáciu distribúcie a spracovania vyťaženej drevnej hmoty v regióne Lesmi SR s cieľom podporiť regionálny drevospracujúci priemysel a regionálnu zamestnanosť,“ dodal Fico.

Ministri musia pritom do konca júla tohto roku opätovne navštíviť región a so zodpovednými inštitúciami rokovať o konkrétnych krokoch na splnenie svojich úloh.

Súvisiace články

Aktuálne správy