Nezamestnanosť na Slovensku medziročne rástla druhý štvrťrok po sebe

Bratislava 6. júna (TASR) – Nezamestnanosť na Slovensku medziročne rástla 2. štvrťrok po sebe. Oproti 1. štvrťroku 2011 sa v 1. štvrťroku tohto roka zvýšil počet ľudí bez práce o 2,2 % na 380.300 nezamestnaných. Miera nezamestnanosti sa tak medziročne zvýšila o 0,2 percentuálneho bodu na 14,1 %. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ SR), ktoré dnes zverejnil na svojej internetovej stránke.
U žien pritom stúpla miera nezamestnanosti v 1. štvrťroku o 0,5 percentuálneho bodu na 14,4 % a u mužov klesla o 0,2 percentuálneho bodu na 13,8 %. "Celkovú situáciu v nezamestnanosti ovplyvnila skutočnosť, že 63,3 % nezamestnaných bolo bez práce viac ako jeden rok," informoval ŠÚ SR. Z nich 70,5 % bolo nezamestnaných viac ako dva roky.
Z hľadiska ekonomickej činnosti posledného zamestnávateľa najviac nezamestnaných osôb pracovalo v priemysle, a to 87.000 ľudí. Zároveň bol v tomto odvetví zaznamenaný aj najvyšší úbytok počtu nezamestnaných o 10.100 osôb. Najvyšší prírastok nezamestnaných bol v odvetviach doprava a stavebníctvo.
Počet nezamestnaných ľudí pritom medziročne vzrástol vo väčšine krajov v rozsahu od 0,5 % v Banskobystrickom kraji do 10,4 % v Trnavskom kraji. Klesol v Žilinskom, Bratislavskom a Prešovskom kraji.

Súvisiace články

Aktuálne správy