Kurz eura klesol takmer na 1,24 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 5. júna (TASR) – Spoločná európska mena dnes nepokračovala v zotavovaní. Dlhová kríza a obavy zo spomalenia ekonomiky menovej únie dostali euro opäť pod tlak. Dokonca aj Nemecku, ktoré je motorom eurozóny, hrozí pokles.
Ráno sa kurz eura vyšplhal až na 1,2542 USD/EUR. Potom však spoločná mena oslabila a popoludní jej kurz klesol až na 1,2410 USD/EUR. Euro neskôr zmazalo časť strát a podvečer sa predávalo po 1,2452 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,2429 (v pondelok: 1,2437) USD/EUR.
To znamená, že euro prišlo o väčšinu pondelkových (4. 6.) ziskov. Hlavnou príčinou sú obavy z bankovej krízy v Španielsku a slabé ekonomické údaje. Maloobchodné tržby v eurozóne klesli v apríli najprudšie od konca vlaňajška. Aj v Nemecku, ktoré bolo doteraz ostrovom stability, sa začínajú objavovať signály oslabovania ekonomiky. Priemyselné objednávky v najväčšej európskej ekonomike v apríli klesli o 1,9 %, čo bolo viac, než sa očakávalo. "Nemecká ekonomika sa musí pripraviť na ťažké časy," uviedol hlavný ekonóm HSBC Trinkaus Stefan Schilbe.
Kríza v Španielsku sa prehlbuje. Madrid prvý raz priznal, že môže mať problémy so získavaním peňazí na trhu. "Dvere na trhy nemáme v tejto chvíli otvorené," uviedol španielsky minister financií Cristobal Montoro pre rozhlasovú stanicu Onda Cero.
Pre prehlbujúcu sa krízu v Európe dnes prostredníctvom telefonickej konferencie rokovali ministri financií a guvernéri centrálnych bánk siedmich najrozvinutejších krajín sveta (G7). Nevydali však žiadne vyhlásenie. Americké ministerstvo financií uviedlo, že ministri rokovali o možnostiach európskych lídrov, ktoré majú pri vytváraní finančnej a fiškálnej únie v Európe. Japonský minister financií Jun Azumi potvrdil, že sa hovorilo o vôli veľkých priemyselných krajín spoločne riešiť problémy Španielska a Grécka.

Súvisiace články

Aktuálne správy