Argentínska vláda dementovala chýry o pripravovanej devalvácii

Buenos Aires 3. júna (TASR) – Argentína nepripravuje devalváciu svojej meny. Na tlačovej konferencii to uviedol námestník ministra hospodárstva Axel Kicillof. Dodal, že vláda sa nechystá prijať opatrenie, ktoré by zdramatizovalo situáciu v krajine.
Argentínske hospodárstvo sa dostáva pod rastúci tlak preto, lebo inflácia rastie a obchod slabne. Čoraz viac Argentínčanov vymieňa svoje pesá za doláre, aby si zachovali hodnotu svojej finančnej hotovosti.
Menové kontroly zamerané na obmedzenie daňových únikov vyvolali u obyvateľov obavu o stav ekonomiky krajiny. Súčasne dochádza aj k úniku kapitálu a poklesu investícií. Po rokoch búrlivého rastu zaznamenáva argentínske hospodárstvo prudký pokles.
Kicillof však tvrdí, že situácia krajiny je veľmi dobrá, aby zvládla nové výzvy. Rezervy centrálnej banky dosiahli 47 miliárd USD (38,14 miliardy eur), čo je dostatočná suma na to, aby v auguste dokázala vyplatiť štátne dlhopisy za 2,3 miliardy USD.
Kicillof obvinil opozičné médiá, že sa snažia vyvolať paniku v krajine, ktorej obyvateľstvo prišlo pred desiatimi rokmi o dve tretiny svojej životnej úrovne. Vtedy vláda stanovila občanom limit, koľko si môžu vybrať zo svojich bankových účtov a potom devalvovala menu. Opatrením sa usilovala zabrániť štátnemu bankrotu. „Ale teraz sa nepíše rok 2001,“ povedal námestník ministra.
Devalvácia meny by bola výhodná pre tých, ktorí majú svoje úspory v dolároch. Peso v posledných týždňoch kleslo voči doláru o 30 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy