Berlín súhlasí, aby sa Madridu dalo viac času na zníženie deficitu

Berlín 1. júna (TASR) – Nemecká vláda zmenila názor a súhlasila s najnovším návrhom Európskej komisie, že Španielsku by sa malo dať viac času na zníženie rozpočtového deficitu. To naznačuje, že Berlín sa predsa len rozhodol pre pružnejší prístup pri riešení dlhovej krízy v eurozóne.
Európska komisia tento týždeň navrhla, aby Španielsko dostalo na splnenie stanovených cieľov v otázke rozpočtového deficitu rok navyše. Dôvodom je fakt, že podľa najnovších prognóz bude španielska ekonomika v recesii ako tento, tak aj budúci rok.
Berlín doteraz predĺženie termínu na splnenie cieľov v oblasti rozpočtového deficitu odmietal, teraz však postoj zmenil. "Španielsko predstavilo stabilizačný program, v ktorom uviedlo, že už v roku 2013 plánuje znížiť rozpočtový deficit na 3 % hrubého domáceho produktu," povedal hovorca nemeckého ministerstva financií Johannes Blankenheim. "Podporujeme Madrid v jeho úsilí splniť potrebné opatrenia. Na druhej strane je nám jasné, že v dôsledku negatívneho vývoja ekonomiky bude pre krajinu náročné tieto ciele splniť," dodal.
Na otázku novinárov, či to znamená, že Nemecko súhlasí s predĺžením obdobia, počas ktorého by malo Španielsko stanovené podmienky splniť, Blankenheim uviedol, že "to je práve to, čo sa snažil povedať".

Súvisiace články

Aktuálne správy