Veľké čínske banky sa vyhýbajú Európe

Peking 30. júna (TASR) – Veľké čínske banky obmedzujú obchody s európskymi finančnými inštitútmi. Podľa amerického denníka Wall Street Journal (WSJ) chcú kvôli dlhovej kríze eurozóny znížiť svoju angažovanosť v regióne. Najviac sa to týka francúzskych bánk.
Čínske banky sa boja nákazy, preto systematicky rušia obchody s finančnými inštitútmi z eurozóny. Štátne banky ako Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), Bank of Communications a Bank of China obmedzili obchody s francúzskymi bankami Société Générale, BNP Paribas a Crédit Agricole, informoval WSJ. Prinajmenšom v jednom prípade sa to dotklo aj švajčiarskej UBS.
Podľa WSJ sa sťahovanie čínskych bánk z Európy začalo ešte koncom vlaňajška a začiatkom tohto roka. Analytici však tvrdia, že nová politika čínskych bánk nemá žiadne výraznejšie dôsledky na financovanie a operácie európskych bánk, pretože význam čínskych bánk na svetových finančných trhoch a pri obchodovaní s derivátmi je ešte stále malý.
Pikantná je táto správa aj preto, že Európa oficiálne požiadala Peking o podporu pri riešení dlhovej krízy. Čínska vláda následne pomoc prisľúbila a vyhlásila, že Európe dôveruje, žiadnu finančnú pomoc však neprisľúbila.
Odborníci z odvetvia vysvetľujú stiahnutie sa čínskych bánk ako znak, že finančné inštitúty zlepšili kontrolu rizík. Na vrchole finančnej krízy v roku 2008 niektoré, napríklad Bank of China, zaznamenali vysoké straty, pretože nedokázali dostatočne zlikvidovať angažovanosť v Lehman Brothers.
"Krach Lehman Brothers bol pre nás budíček," uviedol pre WSJ vysokopostavený čínsky bankový manažér. "Teraz veľmi pozorne sledujeme riziká, ktorým sú vystavení naši obchodní partneri."

Súvisiace články

Aktuálne správy