Zvýšením daní príde Slovensko podľa KDH o konkurenčnú výhodu

Avizované opatrenia sa pritom podľa predsedu KDH Jána Figeľa nedotknú bohatých, ako tvrdí premiér Fico, ale predovšetkým strednej vrstvy a slabších sociálnych skupín.KDH kritizuje aj opatrenia v dôchodkovom systéme, ktoré plánuje uskutočniť vláda Roberta Fica.

Správa „DANE: Zvýšením daní príde Slovensko podľa KDH o konkurenčnú výhodu“ doplnená o vyjadrenia podpredsedu KDH Júliusa Brocku ku avizovaným zmenám v druhom pilieri dôchodkového systému.

BRATISLAVA 30 mája (SITA) – Zvýšením sadzby dane z príjmov pre firmy zo súčasných 19 % na 23 % Slovensko príde podľa predsedu KDH Jána Figeľa o konkurenčnú výhodu, ktorú dnes má vo visegrádskom regióne. „Ak k tomu priradíme aj zvýšenie odvodov, tak sa k strate konkurenčnej schopnosti priradí aj strata pracovných miest,“ skonštatoval na stredajšej tlačovej besede Figeľ.

Avizované opatrenia sa pritom podľa Figeľa nedotknú bohatých, ako tvrdí premiér Fico, ale predovšetkým strednej vrstvy a slabších sociálnych skupín. „Vyzývame preto Roberta Fica a jeho vládu, aby neprenášali bremeno konsolidácie verejných financií na plecia slabších,“ dodal Figeľ. Najprv by vraj mal premiér ukázať, ako dokážu šetriť jeho ministri. Minister financií Peter Kažimír by mal tiež urobiť opatrenia na zníženie daňových únikov.

Podľa podpredsedu KDH Jána Hudackého sa vláda chystá „fackovať živnostníkov“. Vládu varuje pred tým, aby neobetovala živnostníkov, malé a rodinné podniky zabezpečeniu vyšších príjmov do štátneho rozpočtu. „Ak sa tieto pripravované opatrenia stanú skutočnosťou, výsledkom budú väčšie rady bývalých živnostníkov, malých podnikateľov a ich zamestnancov pred úradmi práce,“ uzavrel Hudacký.

KDH kritizuje aj opatrenia v dôchodkovom systéme, ktoré plánuje uskutočniť vláda Roberta Fica. Tie podľa podpredsedu strany Júliusa Brocku ohrozujú udržateľnosť celého dôchodkového systému. „Sporiteľ, ktorý si sporí z priemerného príjmu takto mesačne príde o 65 eur. Týmito čachrami – machrami Ficova vláda priemerného sporiteľa v 2. pilieri pripraví takmer o jeden celý hrubý priemerný plat v národnom hospodárstve, teda o 780 eur (ročne),“ vyhlásil

„Do budúcnosti hrozí to, že budú musieť byť výrazne zvýšené odvody na dôchodky, alebo budú v budúcnosti nižšie dôchodky, alebo sa bude do dôchodku chodiť neskôr. Slovensko sa pripravuje o možnosť využiť úspory v druhom pilieri, aby odľahčovali náklady prvého piliera. Poslanci KDH samozrejme takéto návrhy v parlamente nepodporia, ale nič to na veci asi nezmení,“ dodal.

Brocka tvrdí, že premiér Fico pred voľbami svojich voličov oklamal. „Robert Fico sa pred voľbami dušoval, že sa bude správať ako Jánošík, ako ten, ktorý bohatým berie a chudobným dáva. Dnes sa ale správa úplne naopak.“ Ľudia by si podľa Brocku mali uvedomiť, že nové opatrenia nepoškodia bohatých, ale skôr strednú vrstvu a chudobných. „Pretože sporiť si na dôchodok nie je žiaden luxus,“ uzavrel Brocka.

Súvisiace články

Aktuálne správy