Obavy zo situácie v Španielsku znížili cenu ropy Brent hlbšie pod 107 USD

Singapur 30. mája (TASR) – Ceny ropy Brent aj americkej WTI dnes zaznamenali pokles potom, ako sa trhy začali obávať zhoršenia dlhovej krízy v eurozóne. Dôvodom bolo už tretie zníženie ratingu Španielska agentúrou Egan-Jones Ratings za menej než mesiac, keď agentúra reagovala na zhoršenie situácie v bankovom sektore a zvýšenie výnosov španielskych dlhopisov k úrovni, ktorá je z dlhodobého hľadiska neudržateľná.
"Obavy trhov z rozšírenia dlhovej krízy sa evidentne zvyšujú, rastie tlak na španielsky bankový sektor, je to kríza dôvery," povedal hlavný analytik spoločnosti CMC Markets Rick Spooner.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent klesla do 6.31 h SELČ o 21 centov na 106,47 USD (85,02 eura) za barel (159 litrov) a smeruje za mesiac máj k 11-% poklesu. Ak sa to potvrdí, bude to najväčší mesačný pokles ceny Brentu za dva roky.
Cena americkej ľahkej ropy WTI klesla o 33 centov na 90,43 USD/barel a aj tá smeruje k najväčšiemu poklesu od mája 2010. Očakáva sa, že mesačný pokles ceny WTI by mohol dosiahnuť viac než 13 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy