Investori chcú kratšiu splatnosť dlhopisov, ich predaj sa zdvojnásobil

Bratislava 26. apríla (TASR) – Od začiatku tohto roka predala Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) štátne dlhopisy v menovitej hodnote 3,696 miliardy eur. "Podiel dlhopisov so splatnosťou do 5 rokov tvoril 47 %," povedal pre TASR Tomáš Kapusta z Odboru riadenia dlhu ARDAL.
Podiel predaných dlhopisov so splatnosťou do 5 rokov sa tak oproti vlaňajšku, kedy tvoril 24 %, takmer zdvojnásobil. Podľa Kapustu to spôsobil najmä príklon investorov ku kratším splatnostiam. Svoj podiel mal takisto aj fakt, že minulý rok boli za rovnaké obdobie predané dlhopisy v dvoch veľkých syndikovaných predajoch.
Aj v tomto roku otvorila agentúra po konzultácii s investormi nové línie dlhopisov s rôznymi splatnosťami a vlastnosťami s menovitou hodnotou jedného dlhopisu 1 euro. Sú tak dostupnejšie aj pre "malých" investorov či pre fyzické osoby. "Záujem investorov je napriek turbulenciám na trhu tiež pomerne dobrý, aj keď posun ku kratším splatnostiam je badateľný," skonštatoval Kapusta.
Záujem zahraničných investorov je stabilný a viac-menej porovnateľný s minulým rokom. Podiel ponúk zo zahraničia na kúpu dlhopisov medziročne mierne klesol z 54 % na 52 %. Na druhej strane sa ale zlepšila úspešnosť zahraničných investorov z 59 % za prvé 4 mesiace roku 2011 na viac ako 73 % počas rovnakého obdobia roku 2012. "Zahraniční investori nakúpili v tomto roku už viac ako za 2,1 miliardy eur slovenských dlhopisov," dodal Kapusta.
Čo sa týka plánovaného predaja dlhopisov na celý tento rok, v súčasnosti už má Slovensko pokrytých asi 73 % celkovej potreby zdrojov. Do konca roka je ešte potrebné predať štátne cenné papiere v menovitej hodnote 2,1 miliardy eur. "Konečné čísla, samozrejme, ovplyvní nielen vývoj na kapitálovom trhu, ale aj úspešnosť pri konsolidácii verejných financií a potenciálne predzásobenie sa na januárové splatnosti v budúcom roku," upozornil Kapusta.
Na predaj budú dlhopisy z otvorených, teda ešte nedopredaných emisií, takisto však dlhopisy z novootvorených emisií podľa požiadaviek investorov a potrieb portfólia štátneho dlhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy