Taliansko predalo dlhopisy za 3,44 miliardy eur, ale s vyššími výnosmi

Miláno 24. apríla (TASR) – Taliansku sa dnes podarilo získať 3,44 miliardy eur z predaja dlhopisov, ale jeho náklady na obsluhu dlhu dosiahli najvyššiu úroveň od januára tohto roka. Investorov totiž znepokojuje politická kríza v Holandsku, kde padla vláda, a tiež výsledok prvého kola francúzskych prezidentských volieb, čo sa odrazilo aj na zvýšení úrokov z obligácií takzvaných slabších členov eurozóny.
Solídny dopyt umožnil Taliansku získať takmer maximálnu plánovanú sumu z dnešnej aukcie, z ktorej chcela vláda v Ríme vyťažiť 2 až 3,5 miliardy eur. Ale keďže Taliansko patrí medzi najviac zadlžené štáty eurozóny, muselo akceptovať vyššie úroky z dlhopisov.
Konkrétnejšie, vláda v Ríme predala dlhopisy splatné v januári 2014 za 2,5 miliardy eur. Priemerný výnos z nich však vzrástol na 3,36 % z 2,35 % pri predchádzajúcej aukcii rovnakých dlhopisov, ktorá sa uskutočnila minulý mesiac. Dopyt po obligáciách bol o niečo slabší a 1,80-násobne prevýšil ponuku, zatiaľ čo v marci bol 1,86-násobne väčší ako ponuka.
Okrem toho Taliansko dnes získalo 943 miliónov eur za päťročné a sedemročné dlhopisy, pričom priemerný výnos z obligácií splatných v septembri 2019 vyskočili na 4,32 % z marcových 3,06 % a výnos z dlhopisov, ktoré sú splatné v septembri 2017, dosiahol 3,88 %. Taliansko naposledy ponúklo trhom päťročné obligácie v máji 2010. Dopyt po obligáciách bol zhruba dvojnásobne vyšší ako ponuka.

Súvisiace články

Aktuálne správy