Tlaky vlády skomplikovali za Sarkozyho éry život štátnym firmám

Paríž 21. apríla (TASR) – Viaceré francúzske firmy, v ktorých má štát podiel, zaznamenali za vlády Nicolasa Sarkozyho pokles trhovej hodnoty.
Celková hodnota štátneho podielu vo francúzskych firmách ako Electricité de France, France Telecom, Gas de France Suez, EADS, Renault, Areva a Veolia, klesol za ostatných 12 mesiacov o 16,34 miliardy eur, čo znamená o 22 %. Najväčší podiel na tom mala dlhová kríza a negatívne nálady na trhu, čiastočne ale aj kroky francúzskej vlády.
Medzi firmami, ktoré začali za zahraničnou konkurenciou zaostávať už skôr, počas vlády Nicolasa Sarkozyho, patria Electricité de France, Air France-KLM alebo France Telecom. Dôvodom je najmä rozhodnutie vlády blokovať plánované rušenie počtu pracovných miest s cieľom zabrániť rastu nezamestnanosti, ďalej blokovanie zvyšovania cien energií či dodatočné zdanenie firiem s cieľom zaplátať diery v štátnom rozpočte.
Vláda niekoľkokrát zabránila ako Electricité de France, tak plynárenskej firme Gaz de France Suez zvýšiť ceny energií s tým, že je potrebné kompenzovať vysoké ceny pohonných látok. Za vlády Nicolasa Sarkozyho, ktorý nastúpil do funkcie v roku 2007, vzrástli ceny elektrickej energie pre domácnosti vo Francúzsku o 15 %, zatiaľ čo v Nemecku za rovnaké obdobie až o 29 %.
Rovnako postupovala vláda v prípade GDF Suez. V dôsledku umelého udržiavania cien plynu na nižšej úrovni prišla firma od polovice roka 2007 na zisku o 2 miliardy eur. Hodnota akcií spoločnosti za dané obdobie klesla o 49 %, zatiaľ čo napríklad hodnota akcií konkurenčnej britskej firmy Centrica len o 9 %. Problémy za posledných päť rokov zaznamenali aj firmy v automobilovom a leteckom sektore. Renault, Peugeot či Air France buď zaznamenali pokles hodnoty akcií, alebo sa nedokázali dostať zo strát.

Súvisiace články

Aktuálne správy