Grécky premiér L. Papadimos nevylúčil tretí záchranný balík

Miláno 30. marca (TASR) – Grécko bude možno potrebovať tretí záchranný balík, ak by úsporné opatrenia požadované medzinárodnými veriteľmi nestačili na stabilizáciu rozvrátenej ekonomiky a obnovenie dôvery trhov. Povedal to dnes grécky premiér Lukas Papadimos, ktorý tak prvýkrát verejne uviedol to, čo už skôr dali najavo niektorí predstavitelia Európskej únie, Medzinárodného menového fondu (MMF) a Nemecka. Papadimos však zároveň dodal, že Atény urobia všetko pre to, aby sa tak nestalo.
"Je možné, že ani v prípade zrealizovania všetkých dohodnutých opatrení nebude Grécko ešte schopné vrátiť sa na finančné trhy," povedal grécky premiér pre taliansky denník Il Sole 24 Ore. "Za takých okolností nie je vylúčené, že budeme potrebovať ešte určitú finančnú pomoc, no musíme urobiť všetko pre to, aby sme sa takémuto vývoju vyhli," dodal.
Grécko pritom len minulý mesiac získalo druhý záchranný úver od EÚ a MMF v hodnote 130 miliárd eur potom, čo sa mu podarilo dohodnúť so súkromnými veriteľmi na odpísaní veľkej časti jeho dlhu. No vzhľadom na ekonomiku krajiny, ktorá je už piaty rok v hlbokej recesii, skepsu v súvislosti s efektivitou vládnych reforiem a silný odpor verejnosti voči ďalším úsporným opatreniam, sa mnohí ekonómovia obávajú, že Grécko sa tretiemu balíku nemusí vyhnúť. Podľa analýzy zo strany EÚ, MMF a Európskej centrálnej banky (ECB) je možné, že Gréci aj v prípade, že budú dodržiavať reformný program, budú po roku 2014 potrebovať ďalšie financie.

Súvisiace články

Aktuálne správy