Eurozóna pravdepodobne nezvýši kapacitu ESM na 1 bilión eur

Kodaň 30. marca (TASR) – Ministri financií eurozóny na dnešnom stretnutí v Kodani pravdepodobne nezvýšia úverovú kapacitu záchranného fondu na 1 bilión eur. Uviedla to dnes agentúra AP s odvolaním sa na viacerých ministrov z krajín menovej únie.
Výrazné zvýšenie prostriedkov v záchrannom fonde eurozóny, ktorý má zabrániť rozšíreniu dlhovej krízy na ďalšie štáty menovej únie, pritom žiadajú nielen svetové inštitúcie, ako napríklad Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, ale aj viaceré krajiny ako USA alebo Čína.
Predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií, Jean-Claude Juncker dnes bez ďalších podrobností povedal, že v Kodani sa bude dnes rokovať o miernejšom zvýšení úverovej kapacity Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM).
Fínska ministerka financií Jutta Urpilainen však medzitým stihla vyhlásiť, že návrh Európskej komisie, aby sa objem prostriedkov v eurovale zvýšil na 940 miliárd eur, sa Fínsku zdá prehnaný.
Nemecko, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, je ochotné pristúpiť na navýšenie prostriedkov vo fonde z 500 miliárd približne na 700 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy