Neprimerane vysoký bankový odvod negatívne ovplyvní úverovanie a rast

Agentúra Moody's, ktorá dnes zmenila výhľad slovenského bankového sektora zo stabilného na negatívny, považuje za hlavné riziká oslabenie hospodárskeho rastu a zníženie ziskovosti bánk, a to najmä z dôvodu zavedenia bankového odvodu.

Bratislava 28. marca (TASR) – Agentúra Moody’s, ktorá dnes zmenila výhľad slovenského bankového sektora zo stabilného na negatívny, považuje za hlavné riziká oslabenie hospodárskeho rastu a zníženie ziskovosti bánk, a to najmä z dôvodu zavedenia bankového odvodu. Vo svojej reakcii to zdôrazňuje Slovenská banková asociácia (SBA).
Hovorkyňa asociácie Monika Kuhajdová pripomína, že Národná banka Slovenska (NBS) už pred časom vydala stanovisko, v ktorom upozorňovala, že zvýšenie bankového odvodu považuje za systémové riziko pre bankový sektor. "SBA dlhodobo upozorňuje na to, že bankový odvod vo výške 0,4 % je už teraz najvyšším eurozóne, a že neprimerane vysoká úroveň odvodu by mohla mať negatívne dôsledky pre úverovanie a rast ekonomiky," dodáva Kuhajdová.
Ratingová agentúra Moody’s dnes informovala, že zhoršila výhľad slovenského bankového systému zo stabilného na negatívny. Dôvodom je riziko spomalenia rastu ekonomiky a pokles kvality aktív v bankovom systéme. Moody’s predpovedá, že spomalenie ekonomiky Európskej únie (EÚ) bude mať negatívny vplyv aj na podnikateľské prostredie na Slovensku, a tým aj na kvalitu bankových aktív.
Oslabenie podnikateľského prostredia stlačí ziskovosť bánk na Slovensku. Na príčine je viacero faktorov – spomalenie toku úverov, zvýšenie strát z nesplácaných úverov v dôsledku rastúcej nezamestnanosti, či nová banková daň, ktorú finančné ústavy budú prvýkrát platiť v tomto roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy