Vyšší RP koncom vlaňajška poberalo 15,1 tis. osôb

Rodičovský príspevok (RP) v sume 256 eur ku koncu minulého roka dostávalo 15,1 tis. osôb. Ide o rodičov, ktorým úrady práce a sociálnych vecí priznali 256-eurový rodičovský príspevok pred 1. januárom minulého roka. Týmto osobám totiž minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál umožnil poberať príspevok v tejto výške do 20. mesiaca veku dieťaťa. Ďalších 125 tis. ľudí dostalo v decembri vlaňajška rodičovský príspevok vo výške 190,1 eura. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Od začiatku minulého roka zaviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí pre väčšinu rodičov jednotnú sumu rodičovského príspevku 190,1 eura, namiesto pôvodných dvoch súm 256 eur a 164,22 eura. Od 1. januára tohto roka sa pritom jednotný rodičovský príspevok zvýšil na 194,7 eura. Matkám, ktoré porodili dve a viac detí súčasne, sa od začiatku vlaňajška rodičovský príspevok zvyšuje o 25 % na každé ďalšie dieťa. Ak matka porodila dve deti, dostáva v súčasnosti rodičovský príspevok 243,40 eura. Pri troch naraz narodených deťoch príspevok vzrástol na 292,10 eura mesačne. Rodičovský príspevok sa znižuje na polovicu matkám, ktoré nedbajú najmenej tri mesiace o riadne plnenie povinnej školskej dochádzky svojho staršieho dieťaťa. Popri poberaní rodičovského príspevku môžu rodičia od začiatku minulého roka vykonávať zárobkovú činnosť.

Rodičom, ktorí sa rozhodli pre osobnú starostlivosť o dieťa do dvoch rokov veku, stratili pracovný príjem a spĺňali podmienky nároku na materské, priznávali úrady práce a sociálnych vecí do konca roka 2010 rodičovský príspevok v sume 256 eur. Po prekročení dvoch rokov dieťaťa príspevok klesol na 164,22 eura. Ak rodič nesplnil podmienky nároku na materské, dostával od narodenia dieťaťa až do jeho troch rokov príspevok v sume 164,22 eura.

Súvisiace články

Aktuálne správy