Rezort financií zvyšuje odhad rastu v tomto roku na 2,3 %

Deficit verejných financií by v tomto roku mohol dosiahnuť menej ako rozpočtovaných 4,6 % hrubého domáceho produktu. Ministerstvo financií zatiaľ prognózuje 4,4 % výkonu ekonomiky.

Správa „EKONOMIKA: Rezort financií zvyšuje odhad rastu v tomto roku na 2,3 %“ rozšírená ďalšie informácie a o vyjadrenie ministra financií Ivana Mikloša.

BRATISLAVA 15. marca (SITA) – Ministerstvo financií vidí tohtoročný hospodársky vývoj na Slovensku čoraz optimistickejšie. Po tom, čo minulý týždeň minister financií Ivan Mikloš pripustil, že hospodársky rast môže byť zhruba o pol bodu vyšší, ako hovorila oficiálna prognóza na úrovni 1,1 %, dnes už Inštitút finančnej politiky túto prognózu posúva ešte vyššie. Podľa aktuálnych odhadov rezortu by totiž ekonomika Slovenska mala v roku 2012 stúpnuť o 2,3 %. Podľa rezortu za zlepšením prognózy stoja tak lepšie čísla za hospodársky vývoj na Slovensku v štvrtom kvartáli minulého roka ako aj pozitívne signály z vývoja ekonomík našich najvýznamnejších obchodných partnerov zo začiatku tohto roka.

„Hoci oproti januárovej prognóze rastu vo výške 1,1 % je to významný nárast, pozitívny dopad na verejné financie je vzhľadom na štruktúru tohto rastu relatívne malý, len vo výške 54 mil. eur,“ informoval vo štvrtok rezort financií. Na základe aktuálnych údajov by tak mal deficit verejných financií podľa ministerstva v roku 2012 dosiahnuť 4,4 % hrubého domáceho produktu.

V minulom roku pritom podľa oficiálnych dát verejná správa Slovenska hospodárila so schodkom 5 % hrubého domáceho produktu. Toto číslo zahŕňa aj 633-miliónové pôžičky pre nemocnice a železnice ešte z čias poslednej Ficovej vlády za roky 2008 až 2010, čo znamená navýšenie deficitu o 0,9 % hrubého domáceho produktu. O započítaní týchto nenávratných pôžičiek do deficitu za minulý rok rozhodol európsky štatistický úrad Eurostat.

„Slovensko zaznamenalo v roku 2011 výrazné ozdravenie verejných financií. Zníženie deficitu dosiahlo na porovnateľnej báze za jediný rok 4 % hrubého domáceho produktu, teda v absolútnom vyjadrení 2,8 mld. eur,“ povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii minister financií Ivan Mikloš. Ako dodal, na dodržanie záväzku stlačiť deficit v roku 2013 pod 3 % výkonu ekonomiky bude treba ušetriť ďalších takmer 1,2 mld. eur. Ako tento cieľ dosiahnuť, bude však už na novom kabinete, ministerstvo preto nateraz žiadne opatrenia nenavrhuje. Mikloš zároveň tvrdí, že súčasný chaos na daňovej správe by nemal mať negatívne rozpočtové dôsledky. Rizikom rozpočtu môže byť zdravotníctvo, ktoré sa kabinetu Ivety Radičovej nepodarilo ozdraviť, avšak podľa Mikloša je na tento sektor vyčlenená rezerva 100 mil. eur.

Agentúra SITA k správe vydá zvukovú správu.

Agentúra SITA vydá k správe video na http://video.sita.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy