Priemyselné objednávky v Nemecku klesli v januári o 2,7 %

Berlín 7. marca (TASR) – Nemecké priemyselné objednávky zaznamenali v januári nečakaný medzimesačný pokles o 2,7 %. Dôvodom je najmä prepad dopytu po veľkých tovaroch a prudký pokles dopytu zo zahraničia. Informovalo o tom dnes nemecké ministerstvo hospodárstva.
Ekonómovia pritom počítali s rastom objednávok potom, čo sa v decembri 2011 zvýšili o 1,6 %. Tento údaj znamená miernu revíziu nadol, keďže v prvom odhade ministerstvo hospodárstva uvádzalo za december 1,7-% rast.
Podľa ministerstva počet veľkých objednávok, ako sú lode alebo vlaky, klesol v minulom mesiaci výrazne pod januárový priemer. Objednávky zo zahraničia poklesli o 5,5 %, zatiaľ čo tie domáce sa zvýšili o 0,9 %.
Najmä z krajín mimo 17-člennej eurozóny sa objednávky prudko znížili. Medzimesačne klesli o 8,6 % po decembrovom raste o 12,1 %. Naopak, objednávky od najväčších obchodných partnerov Nemecka v eurozóne klesli v januári oproti decembru len o 0,4 %, a to napriek tomu, že krajiny menového bloku realizujú tvrdé úsporné opatrenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy