Ku skeptickým nemeckým občanom sa postupne pridávajú aj ekonómovia

Bratislava 2. marca (TASR) – Podľa poslanca nemeckého Bundestagu Petra Gauweilera (CSU) prevláda medzi nemeckými obyvateľmi skepsa voči eurovalu, pričom politické špičky sa ho zväčša zastávajú. Ako Gauweiler povedal na dnešnej tlačovej konferencii strany SaS v Bratislave, medzi nemeckými ekonómami silnejú hlasy o tom, že Grécko by malo opustiť eurozónu. "Riaditeľ mníchovského inštitútu IFO profesor Sinn, ktorý je jedným z najuznávanejších ekonómov, navrhol, aby sa peniaze, ktoré majú slúžiť na pomoc Grécku, použili ako pomoc pre vystúpenie Grécka z eurozóny," informoval Gauweiler.
Na stranu skeptikov eurovalu sa pridal aj nemecký minister vnútra Hans-Peter Friedrich, ktorý je členom Gauweilerovej materskej strany CSU. "Minister Friedrich povedal, že pre Grécko by bolo najlepšou pomocou, keby opustilo systém eurozóny, lebo za týchto podmienok nedokáže hospodársky dýchať," uviedol Gauweiler a dodal, že štáty eurozóny musia Grécku pomôcť s návratom ku svojej mene drachme.
Ako povedal predseda SaS Richard Sulík, celé rozšírenie eurovalu, ktoré sa udialo vlani na jeseň, je najmä o Grécku a ide len o to, do akej miery a v akom rozsahu budú krajiny prispievať do takzvanej transferovej únie. "Je to v podstate len mimoriadne drahé kupovanie času a výsledok bude skôr či neskôr, že Grécko bude nútené opustiť eurozónu," konštatoval Sulík. Otázne je podľa neho len to, koľko to bude nakoniec členov eurozóny stáť.
Záväzky Nemecka v absolútnej výške sú podľa Sulíka mnohonásobne vyššie ako slovenské. No na druhej strane na jedného obyvateľa sú záväzky tiež vysoké, nakoľko je Slovensko najchudobnejšou krajinou v rámci eurozóny s najnižšími mzdami. "Je to absurdná situácia, kde slovenský dôchodca so 400-eurovým dôchodkom má napríklad cez vyššiu daň z pridanej hodnoty prispievať gréckym dôchodcom," povedal Sulík.

Súvisiace články

Aktuálne správy