Nemecký minister vnútra vyzval Grékov na odchod z eurozóny

Berlín 26. februára (TASR) – Nemecký minister vnútra Hans-Peter Friedrich ako prvý člen nemeckej vlády otvorene vyzval Grécko na odchod z eurozóny. Urobil tak v rozhovore pre týždenník Der Spiegel.
Friedrich, ktorý je predsedom poslaneckého klubu Kresťanskosociálnej únie (CSU), sesterskej strany Kresťanskodemokratickej únie kancelárky Angely Merkelovej, pre Der Spiegel povedal, že šance Grécka na obnovu finančnej sily budú mimo eurozóny podstatne väčšie. "Šance Grécka na obnovu finančnej sily a zvýšenie konkurencieschopnosti sú jednoznačne omnoho vyššie mimo menovej únie, než v prípade, že Grécko v eurozóne zostane," povedal Friedrich. Ako dodal, "netvrdí, že by eurozóna mala Grécko vyslovene vyhodiť, no mala by vytvoriť podmienky, aby Atény nemohli na prípadný návrh povedať nie."
Aj keď takýto postoj dáva CSU, ako aj jej predseda Horst Seehofer najavo už niekoľko mesiacov, Friedrich to povedal ako prvý člen Merkelovej kabinetu. Kancelárka sa pritom len nedávno vyjadrila proti odchodu Grécka z európskeho menového bloku. Seehofer, ktorý je premiérom Bavorska, nie je členom Merkelovej vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy