Rakúska banka Hypo Alpe Adria má vyše štvrtinu úverov nedobytných

Viedeň 6. februára (TASR) – Rakúska banka Hypo Alpe Adria, ktorá sídli v spolkovej krajine Korutánsko, z poskytnutých úverov 36 miliárd eur, má asi za 10 miliárd eur nedobytných. Podiel nenávratných úverov tak prekročil hranicu 25 %. V ostatných rakúskych bankách dosahuje podiel problémových úverov priemerne 5 %.
Šéf Hypo Alpe Adria Gottwald Kranebitter v klube hospodárskych novinárov vo Viedni uviedol, že keď rakúsky štát prevzal v roku 2009 banku do vlastníctva, hodnota nedobytných úverov dosahovala 7,4 miliardy eur.
Suma sa v posledných rokoch zvýšila preto, lebo finančná situácia dlžníkov banky v krajinách, v ktorých pôsobí, najmä na Balkáne, sa výrazne zhoršila.
Kranebitter už znížil položku nedobytných úverov o 3,5 miliardy eur. A jej zvyšok bude riešiť rôznymi opatreniami. Ráta sa aj s predajom dcér Hypo Alpe Adria v Rakúsku, Taliansku a na Balkáne. Suma nedobytných úverov by mala medziročne klesať o 1,5 až 2,5 miliardy eur.
Rakúsky spolok a spolková krajina Korutánsko okrem toho prevzali záruky na úvery v celkovej hodnote 18,5 miliardy eur, z nich pripadá na spolkovú vládu len miliarda eur.
Šéf banky predpokladá, že sa otázka záruk na úvery Hypo Alpe Adria vyrieši v plánovanom termíne, teda do roku 2017.
V banke sa doteraz preskúmalo asi 1000 obchodných operácií. Z nich sa dá iba 20 až 30 označiť za „veľké prípady“ s možným kriminálnym pozadím. Tie sa odstupujú orgánom činným v trestnom konaní. Ich dohra na súde však môže trvať ešte dlhé roky.
Informoval o tom rakúsky denník Die Presse.

Súvisiace články

Aktuálne správy