S&P potvrdila EÚ rating AAA/A-1+ s negatívnym výhľadom

Agentúra Standard & Poor's (S&P) potvrdila rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov Európskej únie (EÚ) na úrovni AAA/A-1+.

Londýn 22. januára (TASR) – Agentúra Standard & Poor’s (S&P) potvrdila rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov Európskej únie (EÚ) na úrovni AAA/A-1+. Výhľad ratingu EÚ je negatívny pre riziká, ktoré prinášajú dlhové problémy eurozóny. S&P začala s revíziou úverovej bonity únie 7. decembra 2011.
Agentúra sa tak rozhodla viac ako týždeň po tom, ako znížila rating deviatich štátov eurozóny, pričom Francúzsku a Rakúsku odobrala najvyššiu známku AAA a stabilný výhľad ponechala iba dvom štátom menovej únie: Nemecku a Slovensku.
Negatívny výhľad ratingu EÚ podľa vyhlásenia S&P odráža skutočnosť, že nadpolovičná väčšina, konkrétne 16 z celkového počtu 27 štátov únie, má výhľad svojho ratingu tiež negatívny.
Príspevky do rozpočtu EÚ od členských štátov s najvyšším ratingom AAA sa po tom, ako zhoršila známku Francúzsku a Rakúsku, znížili o 33 % z 49 % pred vynesením verdiktu 13. januára tohto roka.
"Môžeme znížiť aj rating EÚ, ak počet štátov s najvyššou známkou AAA ešte klesne, alebo ak si členské nebudú plniť svoje finančné záväzky voči EÚ," upozornila agentúra.
EÚ a Európske spoločenstvo pre atómovú energiu (Euratom) si požičiavajú na kapitálových trhoch, aby mohli poskytovať úvery alebo úverové linky členským štátom.

Súvisiace články

Aktuálne správy