Maďarsko začne od roku 2013 znižovať bankovú daň, ale nezruší ju

Budapešť 30. mája (TASR) – Maďarsko začne od roku 2013 znižovať bankovú daň, ale nezruší ju. Tento poplatok zostane v určitej forme jedným z dlhodobých komponentov daňového systému aj v nasledujúcich rokoch. Uviedol to štátny tajomník ministerstva financií András Kármán v rozhovore pre denník Népszabadság.
Vláda v Budapešti vlani získala 187 miliárd forintov (696,25 milióna eur) po zavedení mimoriadnej krízovej dane pre banky, ktorá jej pomohla znížiť rozpočtový schodok a vyhnúť sa pritom škrtom v rozpočte.
Kabinet neskôr prijal aj plán úspor, ktorý mu má pomôcť udržať schodok verejných financií na nízkej úrovni do konca jeho mandátu v roku 2014, ale rozhodol sa tiež ponechať kontroverznú daň v platnosti minimálne do konca roka 2014.
"Uvažujeme o tom, že banková daň sa stane dlhodobou súčasťou maďarského daňového systému," vyhlásil Kármán a dodal, že kabinet plánuje znížiť tento poplatok zhruba na polovicu od roku 2013, ale nezruší ju, keďže podobnú daň zaviedli alebo plánujú zaviesť aj iné krajiny Európy.
Vláda očakáva, že jej banková daň prinesie do rozpočtu v roku 2013 aj v nasledujúcom roku 2014 približne po 90 miliárd HUF.
Na otázku, či sa daň ešte zníži, odpovedal iba, že v druhej polovici vládneho cyklu (2013-2014) kabinet definitívne určí novú výšku dane. Dodal, že určitá úprave dane je možná už pred rokom 2013. Vláda totiž v súčasnosti rokuje s bankami o zvýšení objemu úverov pre stredné a malé podniky a mohla by sa s nimi dohodnúť aj na úprave bankovej dane.

Súvisiace články

Aktuálne správy