Guvernér ČNB Michl získal previerku na najvyšší stupeň utajenia Prísne tajné

Guvernér Českej národnej banky (ČNB) Aleš Michl získal previerku na najvyšší stupeň utajenia Prísne tajné. Konanie Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) skončilo v štandardnej lehote a konalo sa podľa zákona, oznámila dnes ČTK riaditeľka odboru komunikácie ČNB Petra Krmelová. Michlov predchodca Jiří Rusnok v minulosti uviedol, že by chýbajúci najvyšší stupeň previerky mohol súčasnému guvernérovi brániť plnohodnotne vykonávať jeho funkciu.

Michl si požiadal o previerku na najvyšší stupeň utajenia vlani v máji po tom, čo vtedajší prezident Miloš Zeman rozhodol o jeho vymenovaní za guvernéra ČNB. NBÚ informoval Michla o udelení previerky v piatok, uviedla Krmelová. „Guvernér ČNB, rovnako ako iná preverovaná osoba, nie je oprávnený vyjadrovať sa k detailom konania,“ dodala.

Inflácia začala konečne klesať

Michl v reakcii na udelenie previerky uviedol, že je dôležité sa naďalej sústrediť na plnenie hlavných cieľov ČNB. „Inflácia konečne začala klesať. Tento pokles bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch. Potrebujeme teraz tri veci. Po prvé, silnú a pevnú korunu, pretože tá nám zlacňuje dovoz. Po druhé, potrebujeme dlhšie vysoké úrokové sadzby, pretože to nám zase brzdí úverovanie. A po tretie, je nutné znižovať deficit štátneho rozpočtu, pretože potom sa bude točiť menej peňazí v ekonomike a bude to brzdiť infláciu,“ uviedol v tlačovej správe.

Viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová uviedla, že o udelení previerky Michlovi nikdy nepochybovala. „Mrzí ma, že namiesto serióznej debaty o menovej politike spriadali niektorí novinári okolo ČNB nezmyselné špekulácie. Ďakujem všetkým, ktorí zachovali nezaujatý pohľad a nepodľahli atmosfére honu na čarodejnice, „napísala na twitteri.

Michl mal doteraz previerku na druhý najvyšší stupeň Tajné a Potvrdenie pre prístup k utajovaným skutočnostiam NATO na stupeň utajenia NATO SECRET. Rusnok a bývalá predsedníčka komisie pre spravodlivé dôchodky Danuša Nerudová predtým uviedli, že chýbajúci najvyšší stupeň bezpečnostnej previerky by mohol Michlovi brániť plnohodnotne vykonávať jeho funkciu. Nemohol by totiž získavať všetky utajené informácie potrebné na rokovanie vlády či Bezpečnostnej rady štátu (BRS).

Krmelová ale v minulosti upozornila, že ČNB nie je v BRS zastúpená od zmeny štatútu rady v decembri 2017. Uviedla tiež, že centrálna banka nie je oprávnená prijímať materiály v stupni utajenia Prísne tajné, ani takéto materiály sama nevytvára. Utajované materiály v pôsobnosti ČNB sú klasifikované v stupňoch Vyhradené, Dôverné a Tajné.

Prezident Petr Pavel minulý týždeň v rozhovore s denníkom E15 pripustil, že by sa mohol zaoberať odvolaním Michla, ak by previerku na najvyšší stupeň utajenia nezískal. Upozornil však, že takáto situácia u guvernéra v tom čase nenastala.

Michl je guvernérom ČNB od vlaňajšieho 1. júla

Michl je guvernérom ČNB od vlaňajšieho 1. júla, v bankovej rade zasadá od decembra 2018. Pred nástupom do centrálnej banky pracoval okrem iného ako novinár a investičný stratég Raiffeisenbanky. V rokoch 2014 až 2018 bol externým ekonomickým poradcom ministerstva financií a neskôr premiéra Andreja Babiša (ANO) so špecializáciou na makroekonomickú analýzu a stabilizáciu štátneho dlhu.

V roku 2016 založil Michl spoločnosť Fund Management, ktorá sa následne stala spoluzakladateľom akciovej spoločnosti Robot Asset Management SICAV vykonávajúcej činnosť investičného fondu kvalifikovaných investorov s podfondom Quant. Kvôli funkcii v bankovej rade ČNB podiel vložil do zverenského fondu a podľa svojich slov už na svoju bývalú firmu nemá vplyv.

Viac o téme: banka , Česko Česká republika ČR , ekonomika , inflácia , úrad

Súvisiace články

Aktuálne správy