SAD Prešov chápe snahu odborov o zachovanie cestovných zliav

Bratislavská autobusová spoločnosť Slovak Lines, a.s. považuje iniciatívu kovákov za vyhlásenie štrajku za zmätočnú. "Podniky SAD majú záujem zľavy naďalej poskytovať," uviedla hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová.

Spoločnosť Slovenská autobusová doprava Prešov, a.s. chápe iniciatívu Odborového zväzu KOVO za zachovanie zamestnaneckých zliav v osobnej doprave, a to aj vzhľadom na ich dlhoročnú tradíciu a uplatňovanie týchto výhod u železničiarov.

„Ich riešenie si však vyžaduje dohodu minimálne troch strán – odborov, dopravcu a vyššieho územného celku. Druhú možnosť riešenia tejto otázky formou zvýšenia miezd o 20 % považujeme v tomto období za nerealizovateľnú. Opäť je to totiž záležitosť dohody troch spomínaných strán,“ informovala v pondelok agentúru SITA finančná riaditeľka prešovskej SAD-ky Olga Ištvanová. Autobusový prepravca zatiaľ nemá informácie o tom, akú formu a rozsah by mal možný ostrý štrajk, ani ktorých liniek by sa týkal. Zástupcovia kovákov v autobusových spoločnostiach, členov Zväzu autobusovej dopravy, majú o prípadnom štrajku rozhodnúť v utorok v Žiline.

„Ich aktivita je zmätočná. Podniky SAD majú záujem zľavy naďalej poskytovať,“ uviedla v pondelok pre agentúru SITA hovorkyňa bratislavskej spoločnosti Slovak Lines, a.s. Eva Vozárová. O možnosti zachovania cestovných zliav pre pracovníkov firmy dodala, že vzhľadom na pokračujúce rokovania odborárov a Zväzu autobusovej dopravy o konaní štrajku, je predčasné vyjadrovať sa k záverom a k následným krokom. „Naša spoločnosť má záujem zachovať pre zamestnancov a ich rodinných príslušníkov cestovné zľavy. Sú významným stabilizačným faktorom, “ informovala nedávno Vozárová. Zastavenie autobusovej dopravy by podľa nej znamenalo, že státisíce ľudí by sa nedostali do práce a škôl.

Zákonnosť možného štrajku už skôr spochybnil generálny riaditeľ SAD Prešov Jozef Kičura. „Legálnosť štrajku v časti týkajúcej sa zakomponovania zamestnaneckých výhod v plnom rozsahu do kolektívneho vyjednávania, je sporná a nezákonná, nakoľko prekračuje zákonom určené možnosti kolektívneho vyjednávania. Riešenie tejto otázky si vyžaduje širší prístup v súvislosti s platnou legislatívou,“ informoval Kičura agentúru SITA.

Súvisiace články

Aktuálne správy