Bankový sektor za štvrťrok so ziskom 117,2 mil. eur

Bankový sektor zaznamenal v prvých troch mesiacoch tohto roka medziročný nárast čistého zisku o 4,6 % na 117,2 mil. eur

Bankový sektor dosiahol za prvé tri mesiace tohto roka čistý zisk 117,2 mil. eur. V medziročnom porovnaní je to zvýšenie o 4,6 %. Ako ďalej informovala Národná banka Slovenska (NBS), čisté úrokové výnosy sektora sa zvýšili o 8,4 % na 404,2 mil. eur. Vzrástli aj čisté výnosy z poplatkov a provízií o 4,9 % na 105,1 mil. eur.

Kým v prvom štvrťroku minulého roka sektor vykázal stratu z devízových operácií na úrovni 995 tis. eur, tak v prvých troch mesiacoch tohto roka to bol už zisk 16,9 mil. eur. Čistá tvorba opravných položiek a rezerv však stúpla o 38,8 % na 96,1 mil. eur.

Minuloročný zisk bankového sektora klesol podľa predbežných výsledkov centrálnej banky medziročne o 45,2 % na 278,7 mil. eur. Nižšie tempo úverovania, zhoršovanie kvality úverových portfólií a výpadok devízových príjmov boli podľa Národnej banky Slovenska hlavnými dôvodmi medziročného poklesu ziskovosti bankového sektora. Prijatie spoločnej európskej meny od začiatku roka 2009 malo za následok výpadok príjmov z devízových operácií. Dôvodom prepadu ziskovosti bol aj pokles poplatkov zo zahraničného platobného styku pre znižovanie poplatkov do zahraničia na úroveň poplatkov za tuzemské prevody finančných prostriedkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy