Zotavenie ekonomiky Chorvátska možno očakávať budúci rok

Informoval o tom popredný chorvátsky ekonomický inštitút vo svojej správe, kde uviedol, že zotavovanie neočakáva pred rokom 2011, kedy prognózuje rast chorvátskej ekonomiky na úrovni 2,2 %.

Chorvátska ekonomika by mala v tomto roku poklesnúť o 0,7 % po tom, ako sa v roku 2009 znížila o 5,8 %. Postupné zotavenie ekonomiky možno očakávať najskôr v roku 2011. Informoval o tom vo štvrtok vládny ekonomický inštitút. „Stále pozorujeme negatívne ekonomické trendy, ale zmierňujú sa. To naznačuje, že by sme mohli vidieť prvé náznaky oživenia v druhej polovici tohto roka. Avšak zotavenie neočakávame pred rokom 2011, kedy prognózujeme rast chorvátskej ekonomiky na úrovni 2,2 %,“ uviedol inštitút vo svojej štvrťročnej správe.

„Naše ekonomické prostredie je stále plné neistôt, ktoré by mohli ovplyvniť výhľad rastu. Tieto neistoty zahŕňajú oživenie globálnej ekonomiky, to ako rýchlo Chorvátsko vstúpi do Európskej únie a efektívnosť vládneho balíka na podporu zotavovania,“ uvádza inštitút. Vládny podporný balík je zameraný na zníženie vládnych výdavkov a prípravu na návrat k zdravému rastu.

Chorvátsko dúfa, že rokovania s EÚ o vstupe dokončí tento rok a k únii sa pripojí v roku 2012. Inštitút tiež uviedol, že rozpočtový deficit by mohol v tomto roku prekročiť pôvodne plánovaných 2,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) a vzrásť na úroveň 3,5 % HDP. „Myslíme si, že ekonomická situácia bude horšia, než vláda predpovedá. To znamená, nižšie rozpočtové príjmy a vyššie sociálne transfery uprostred rastúcej nezamestnanosti,“ informoval inštitút.

Súvisiace články

Aktuálne správy