Daňové priznanie – typ A

V nasledujúcej sekcii Vám prinášame vzorové príklady na vyplnenie daňových priznaní, keďže termín na ich podanie sa nezadržateľne blíži. Dúfame, že Vám uvedené príklady budú nápomocné

Daňové priznanie typu A

(podávajú tí daňovníci, ktorí majú príjmy len zo závislej činnosti podľa § 6 zákona č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov)

Ing. Rastislav Briškár, montážny technik, bol od 1. januára 2002 do 30. júna 2002 zamestnancom Strojsmaltu Pohorelá, a.s. Od 1. júla 2002 zmenil zamestnanie, keďže sa mu naskytla lepšie platená pracovná ponuka a odišiel pracovať do Mostární v Brezne. Okrem príjmov zo závislej činnosti mal v roku 2002 ešte jeden príjem. 24. júna predal zbierku starodávnych sošiek po prastarom otcovi do antikvariátu v Brezne za dohodnutú predajnú cenu 8 500 Sk. Tento príjem je však klasifikovaný ako „ostatné príjmy“ podľa § 10 zákona o daniach z príjmov, konkrétne ide podľa ods. 1 písm. a) o náhodný, jednorazový príjem. Podľa § 10 ods. 2 písm. a) je tento príjem oslobodený od dane, keďže nepresiahol sumu 10 000 Sk.

V roku 2002 poskytol Ing. Briškár ako dar 2 500 Sk na opravu kostola v Pohorelej, čo predstavuje položku, ktorú si odpočíta od základu dane.

Ing. Briškár sa rozhodol, že si podá daňové priznanie sám. Od súčasného i predchádzajúceho zamestnávateľa obdržal vo februári 2003 potvrdenia o zdaniteľnom príjme v takejto podobe:

Formuláre daňového priznania

 

 

strana 1

 

strana 2

 

strana 3

 

strana 4

 

 

 

Keďže Ing. Briškárovi vyšiel preplatok na dani z príjmov fyzických osôb, rozhodol sa, že písomne požiada o vrátenie preplatku daňový úrad v Brezne. Jeho žiadosť mala takúto podobu:

Daňové priznanie typu B1 »»

Daňové priznanie typu C »»

Súvisiace články

Aktuálne správy