Podľa Fedu finančnú krízu nevyvolali nízke úrokové sadzby

Šéf americkej centrálnej banky Ben Bernanke a jeho zástupca Donald Kohn ďalej uviedli, že zotavovanie ekonomiky sa ešte len začalo a pokles nezamestnanosti bude pomalý.

Predstavitelia amerického Federálneho rezervného systému (Fed) v nedeľu obraňovali politiku Fedu, ktorú uplatňovali pred vypuknutím finančnej krízy. Uviedli, že katastrofálnu bublinu na trhu nehnuteľností nevyvolali nízke úrokové sadzby, ale netradičné hypotéky menej bonitným klientom a prehnaná dôvera v to, že ceny domov budú rásť.

Šéf Fedu Ben Bernanke však povedal, že centrálna banka môže v budúcnosti používať zvyšovanie úrokových sadzieb, aby zabránila novým krízam. „Ak sa nezrealizujú primerané reformy, alebo ak sa aj urobia, ale ukážu sa ako nedostatočné na predchádzanie nebezpečným nahromadeniam finančných rizík, musíme byť otvorení možnosti použitia menovej politiky ako dodatočného nástroja na riešenie týchto rizík,“ uviedol.

Bernanke na ekonomickej konferencii v Atlante ďalej uviedol, že ekonomika USA sa ešte len zotavuje z recesie a jeho zástupca Donald Kohn varoval, že tempo zotavovania bude slabé. „Pokračujúca zdržanlivosť pri poskytovaní úverov je kľúčovým dôvodom, pre ktorý očakávam, že posilňovanie ekonomickej aktivity bude postupné a znižovanie nezamestnanosti bude pomalé,“ povedal Kohn.

Súvisiace články

Aktuálne správy