Maďarský dezignovaný premiér vyzýva na rýchle reformy

Každý stratený týždeň by podľa Gordona Bajnaia mohol krajinu stáť stovky miliárd forintov a desaťtisíce pracovných miest

Maďarsko musí uskutočniť rýchle a bolestivé reformné opatrenia, inak bude riskovať prehĺbenie ekonomickej krízy, povedal v pondelok dezignovaný maďarský premiér Gordon Bajnai. Nestraník Bajnai má vo funkcii premiéra nahradiť odchádzajúceho Ferenca Gyurcsánya, ktorý rok stál na čele menšinovej vlády socialistov po tom, ako z koalície odišli slobodní demokrati. Počas rokovaní z nedele na pondelok si Bajnai zabezpečil podporu socialistov aj slobodných demokratov.

„Maďarsko je ohrozované ekonomickou krízou. To znamená, že krajina nemá čas, ktorý by mohla strácať,“ povedal Bajnai na tlačovej konferencii. „Každý stratený týždeň … by mohol krajinu stáť stovky miliárd forintov a desaťtisíce pracovných miest.“ Maďarsko v októbri dostalo finančnú pomoc od Medzinárodného menového fondu (MMF) a väčšina ekonómov hovorí, že musí realizovať rýchle opatrenia, aby predišlo príliš veľkému deficitu štátneho rozpočtu v dôsledku väčšieho hospodárskeho poklesu, ako sa očakávalo.

Analytici, ktorých nedávno v prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladajú, že maďarský hrubý domáci produkt v tomto roku klesne o 4,5 %. Podľa vládnej prognózy sa ekonomika krajiny zníži iba o 3,5 %. „Pracovné miesta a živobytie desaťtisícov a možno státisícov závisí od toho, ako zvládneme túto ekonomickú krízu,“ povedal Bajnai. Priemerná miera nezamestnanosti v krajine v mesiacoch december až február vzrástla na úroveň 9,1 % z úrovne 8,4 % v mesiacoch november až január. Niektorí ekonómovia uviedli, že vzhľadom na kolaps exportu a priemyselnej výroby by nezamestnanosť mohla vzrásť nad 10 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy