„Referendum“ o budúcnosti USD klope na dvere….

Počas piatkovej seansy sa prekvapujúco spoločná európska mena dostala pod silný výpredajný tlak, ktorý nebol výsledkom negatívnych ekonomických výsledkov ale kombináciou viacerých komentárov. Nemecký minister financií Steinbrueck tvrdo kritizoval členské krajiny Eurozóny, ktoré sa snažia narušiť Pakt stability (prísne fiškálne pravidlá). Jeho slová smerujú k udržaniu schodku rozpočtu pod 3%-tami HDP napriek výraznému spomaleniu ekonomickej aktivity, zároveň naznačil, že prípadné nedodržiavanie týchto pravidiel môže viesť ku kolapsu EURa. Tieto slová odštartovali piatkovú výpredajný rely z intradenných maxím 1,36/1,3580 EURUSD.


Kontinuálne na slová nemeckého ministra financií nadviazali vyjadrenia Ruskej centrálnej banky a prezidenta OECD Guriu, ktorí potvrdili nutnosť zotrvania USD ako hlavne rezervnej meny počas aktuálnej finančnej krízy. Hlavne komentár Ruskej centrálnej banky je vzhľadom k predchádzajúcim tvrdým vyjadreniam na stranu menovej politiky FEDu prekvapujúci. Výsledný efekt týchto komentárov priniesol 10-dňové minimá na EURUSD pri úrovni 1,3260/50. Výraznému prepadu EURa nezabránili ani komentáre OSN (Organizácia spojených názorov), ktorá navrhuje aby výraznejšiu úlohu v devízových rezervách zohrávali SDR (Špeciálne práva čerpania MMF) práve na úkor USD. Pelotón komentárov v prospech a neprospech USD ako hlavnej rezervnej meny pokračoval i cez víkend v podobe vyhlásení prezidenta MMF, ktorý sa v piatok zastal USD ako hlavne rezervnej meny, ale cez víkend už naznačil reformu prepočtu SDR (zahrnutie ruského rubľa, čínskeho juanu a zlata). Kolaps januárových podnikových objednávok z Eurozóny sa pod tlakom predchádzajúcich komentárov dostal do úzadia. Tieto piatkové vyhlásenia naznačujú, že víkendové stretnutie summitu G-20 bude mať „hustú“ atmosféru.


UK ekonomika v piatok poskytla finalizáciu ekonomického rastu za 4Q 2008, ktoré potvrdili najvýraznejší prepad ostrovnej ekonomiky za posledných 28 rokov. Vyhlásenia členov (Dale), menového výboru BoE počas piatkovej seansy potvrdili negatívny výhľad i prvý polrok 2008. Negatívnejšie dáta z UK ekonomiky spolu s komentármi BoE a hlavne výpredajom EURUSD sa podpísali pod výpredajný tlak  GBPUSD k minimám na 1,4270/60.


US ekonomika priniesla na koniec týždňa silnejšie inflačné dáta a pozitívnejší výsledok spotrebiteľskej dôvery (Michiganská univerzita), ktoré však nezabránili prepadu akciových titulov do červených čísiel (vyjadrenia z finančného sektora o horšom výhľade hospodárenia pre marcové obdobie). Červené akciové čísla spolu s rannými komentármi v neprospech EURa tak stanovili piatkovú prehru európskych menových gigantov.


Ako končil minulý týždeň, tak začínal i nový v podobe výrazného tlaku na EUR a GBP, ktoré strácali pôdu pod nohami z nočných informácií z US automobilového sektora. US automobilky musia splniť prísne pravidlá pre obdŕžanie ďalšej finančnej pomoci (Chrysler dokončiť partnerstvo s Fiatom do 30 dní a General Motors predložiť do 60 dní nový plán na reštrukturalizáciu). Nárast rizika na finančných trhoch (Nikkei -4,53%) pod tlakom týchto správ stál za pokračujúcim výpredajom EURUSD 1,3190/80, GBPUSD 1,4170/60.


Dnes máme prázdny ekonomický kalendár z US ekonomiky a očakávame iba dáta z Eurozóny v podobe marcovej spotrebiteľskej dôvery (predpoklad -33, posledný -33), podnikateľskej klímy (predpoklad -3,48, posledný -3,51) a ekonomického sentimentu (predpoklad 65,5, posledný 65,4). Tieto fundamenty by však nemali zohrávať významnú úlohu a trh sa môže viac zamerať na vystúpenie prezidenta ECB Tricheta, ktorý môže naznačiť možné štvrtkové kroky ECB. EURUSD pri svojej piatkovej a dnešnej nočnej korekcii prelomil silné technické bariéry, čo bude výrazne limitovať jeho snahy o návrat limitované levelom 1,3300/20 EURUSD. Pokračujúci výpredajný tlak i pod tlakom akciového trhu by mohol mať potenciál až k úrovni 1,31/1,3080 EURUSD.


Hoci na začiatku týždňa očakávame pomalší rozbeh koniec týždňa prináša „pekelné“ obrátky, ktoré môžu dokonca zmeniť výhľad budúcej globálnej  menovej politiky. Kľúčové bude víkendové stretnutie G-20 v Londýne, kde sa očakáva tvrdá diskusia o budúcnosti menového rozloženia síl a USD. Víkendový summit tak pripomína referendum s jedinou otázkou ÁNO alebo NIE budúcnosti USD ako kľúčovej svetovej meny.


Druhou kľúčovou udalosťou bude štvrtkové zasadnutie ECB (aktuálna úroveň refinančnej sadzby je 1,5%, depozitnej sadzby 0,5%), ktoré by malo priniesť odpoveď na prijatie hodenej rukavice od FEDu, BoE, SNB, BoJ (kvantitatívne uvoľňovanie menovej politiky). Treťou udalosťou je US pracovný trh za marcové obdobie, ktorý by mohol priniesť nárast US nezamestnanosti na level 85% (aktuálny level 8,1%) a potvrdenie straty takmer 5 mil. pracovných miest od začiatku krízy v US ekonomike.


Za kľúčové považujeme rozhodnutie ECB, ktorá ak si udrží svoj štýl menovej politiky (inflačné cielenie) a nepodľahne tlaku „bezhlavého“ nalievania peňazí do ekonomiky môže výraznejšie podporiť oživenie spoločnej európskej meny (level 1,35 EURUSD). Na druhej strane deflačné obavy (nemecké inflačné dáta) a výrazné znižovanie sadzieb (možné naznačenie kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky) spolu s návratom rizikovej averzie (US Pracovný trh) a potvrdenie silnej dominancie USD na summite G-20 bude kľúčom pre návrat k úrovni 1,30 EURUSD.


Autor: Valér Demjan

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkolvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých. © CI KOMODITY a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy