Správy o záchrane amerických automobiliek zvýšili cenu komodity

Singapur 22. decembra (TASR) – Barel ľahkej americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) sa predával dnes napoludnie miestneho času na komoditnej burze v Singapure po 43,08 USD (934 Sk). V porovnaní s piatkovou záverečnou cenou na komoditnej burze v New Yorku zdražel o 72 centov. V piatok počas obchodného dňa v New Yorku zlacnel barel komodity o 69 centov na 42,36 USD.
Analytici uviedli, že zastavenie poklesu ceny WTI, od ktorej sa na svetovom trhu odvodzujú ceny ostatných druhov tejto komodity, súvisí so správami o pôžičkách americkej a kanadskej vlády automobilkám General Motors a Chrysler. Ich záchrana bude mať principiálny význam pre ďalší vývoj hospodárskej krízy v Severnej Amerike.
Druhým faktorom, ktorý vedie k rastu ceny ropy, je utorkové rozhodnutie americkej centrálnej banky znížiť základnú úrokovú sadzbu na rozpätie nulu až 0,25 %. Aj to by malo viesť k rýchlejšiemu prekonaniu krízových javov v najsilnejšej ekonomike sveta. Napokon sa zrejme prejavil aj efekt rozhodnutia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zo stredy minulého týždňa. Členovia OPEC sa dohodli, že od začiatku budúceho roku znížia dodávku komodity na medzinárodný trh o 2,2 milióna barelov denne.

Súvisiace články

Aktuálne správy