Vláda v Paríži nevylučuje ďalší balík stimulov na pomoc ekonomike

Paríž 21. decembra (TASR) – Francúzska vláda nevylučuje, že podnikne mimoriadne kroky na pomoc druhej najväčšej ekonomike eurozóny, a to aj nad rámec už schváleného balička stimulov v hodnote 26 miliárd eur (783,28 miliardy Sk). Uviedol to dnes hovorca vlády Luc Chatel.
Najnovšie údaje totiž naznačujú, že Francúzsko smeruje do hlbokej recesie. Štatistický úrad INSEE tento týždeň zverejnil svoju prognózu, v ktorej odhaduje, že hrubý domáci produkt Francúzska v poslednom štvrťroku 2008 klesne o 0,8 % a bude sa ďalej znižovať aj v prvých dvoch kvartáloch 2009. Podľa Chatela cieľom vládnej pomoci je čo najrýchlejšie zastaviť ochladzovanie ekonomiky.
"Základom je, aby mali vládne opatrenia okamžitý účinok. V takom prípade nevylučujeme ďalšiu pomoc v prípade potreby," dodal.
Francúzska vláda vo svojom balíčku stimulov navrhuje okrem iného pomoc automobilkám v podobe bonusu v hodnote 1000 eur (30.126 Sk), ktorý by dostali zákazníci pri výmene svojho staršieho auta za nový, ekologickejší model s nižšími emisiami. Kabinet dúfa, že toto opatrenie priláka zákazníkov do predajní s autami a pomôže zastaviť dramatický pokles odbytu vozidiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy