Američania musia šetriť aj na vianočných nákupoch

Washington 21. decembra (TASR) – Američania budú mať tento rok chudobné Vianoce. Ľudia totiž váhajú s nákupmi darčekov. Podľa najnovších prieskumov sa americkí zákazníci sústreďujú predovšetkým na výpredaje a mnohí priznali, že musia dokonca obmedziť nákup darčekov pre deti.
Na príčine je finančná kríza a ochladenie ekonomiky. Budúcnosť je neistá, ľudia majú hlbšie do vrecka a strážia si svoje výdavky.
Tí, ktorí vyčkávali s nákupmi až na poslednú chvíľu, zrejme urobili dobre. Obchodníci hovoria o najhoršej predvianočnej sezóne za ostatných 40 rokov. Aby sa zbavili skladových zásob a zachránili čo sa ešte zachrániť zdá, začali s výpredajmi, aj keď im hrozí, že za posledný štvrťrok 2008 budú mať namiesto zisku stratu. Niektoré reťazce znížili ceny až o 60 %.
"Kupujeme menej darčekov pre každého," priznal Dennis Decker, 47-ročný architekt z Douglasville v štáte Georgia. "Zvyčajne som kupoval darčeky aj pre moje sestry. Tento rok im ale namiesto toho vyrobím nejaké vianočné ozdoby," dodal.
Američania, ktorí musia zápasiť so znižovaním hodnoty svojho majetku po páde trhu s nehnuteľnosťami a tiež s rastúcou nezamestnanosťou, obmedzili výdavky na nepotrebné veci na minimum.
Americká ekonomika sa v dôsledku poklesu tržieb prepadla do recesie, keďže práve spotrebiteľské výdavky sa podieľajú viac ako dvoma tretinami na celkovej výške hrubého domáceho produktu. Podľa prieskumu agentúry NPD Group však 81 % Američanov plánuje tieto sviatky utratiť menej ako po iné roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy