Cena ropy je už pod úrovňou 48 USD za barel

Singapur 2. decembra (TASR) – Cena ropy pokračuje v poklese a dostala sa na najnižšiu úroveň za posledného približne 3,5 roka. Hlavnou príčinou sú ďalšie dôkazy o výraznom ochladení ekonomiky USA.
Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy WTI s januárovým kontraktom sa dnes ráno na ázijskom trhu oslabil až na 47,58 USD (1143,40 SKK). Neskôr kontrakt dobehol časť strát a naposledy sa obchodoval za 47,84 USD, čo je o 1,44 USD menej ako v pondelok pri uzavretí newyorskej komoditnej burzy. Ropa Brent zo Severného mora dnes ráno zlacnela o 1,47 USD na 46,50 USD za barel.
Počas pondelka stratila americká ropa 5,15 USD a uzavrela na 49,28 USD za barel. Príčinou bola správa amerického Národného úradu pre ekonomický výskum (NBER), že ekonomika USA je v recesii od decembra 2007. Následne sa prepadli aj burzové indexy. Dow Jones klesol o 7,7 %.
Na trhoch teraz panuje obrovská neistota týkajúca sa ďalšieho vývoja svetového hospodárstva. Cenu čierneho zlata v súčasnej situácii nedokážu podporiť ani očakávania, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zníži produkciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy