Obchodníci v USA lákajú zákazníkov na mohutné zľavy a výpredaje

Los Angeles 28. novembra (TASR) – Američania, dychtiaci po výhodných nákupoch, dnes vzali obchody, obchodné domy aj butiky po celých Spojených štátoch útokom. Ich majitelia sa totiž snažia nalákať zákazníkov mohutnými zľavami, aby utratili aspoň časť z peňazí, ktoré im ešte z vrecka nevytiahla finančná kríza.
Deň po sviatku Vďakyvzdania, ktorý pripadá vždy na posledný novembrový štvrtok, začína v USA najväčšia nákupná horúčka. Ale väčšina obchodníkov sa obáva, že v dôsledku úverovej krízy, ktorá núti Američanov strážiť svoje výdavky, bude tohoročná predvianočná sezóna najslabšia za celé roky. Potvrdzujú to aj štatistiky, podľa ktorých má len málo ľudí zvyšné peniaze na darčeky.
Mnohí obchodníci stavili na reklamu, aby nalákali zákazníkov, ktorí obrátia v ruke každý cent na mimoriadne zľavy a výpredaje. Niektorí pre istotu otvorili svoje prevádzky už tesne po polnoci.
Televízna stanica CNN informovala, že vianočná nákupná sezóna začala dobre. Analytici však upozorňujú, že davy kupujúcich sa môžu čoskoro vytratiť, keď sa minie všetok zľavnený tovar.
"Kupujúci vedia presne, čo chcú, kde to kúpia a kde sú najlepšie ceny," pripomína analytik Britt Beemer.
"Vyspovedal som dnes veľa ľudí, ktorí stáli v radoch pred obchodmi. Všetci mali nákupný zoznam. A na žiadnom neboli viac ako tri položky. Otázkou teda je, či ešte zostane nejaký zľavnený tovar v regáloch po dnešnom nájazde kupujúcich," dodal Beemer.

Súvisiace články

Aktuálne správy