Týždeň na trhoch: Ďalšie masívne výdavky na podporu spotreby vyhnali akcie vysoko nahor

Najväčšie svetové ekonomiky ohlasujú ďalšie míňanie obrovských súm peňazí na boj s nadchádzajúcou recesiou. Akciové trhy reagovali vysokými ziskami a to aj napriek tomu, že väčšina makroekonomických dát dopadla tento týždeň výrazne za očakávaniami.

Vlády a centrálne banky po celom svete vyťahujú z talóna ďalšie a ďalšie balíčky na podporu ekonomík. V prebiehajúcom týždni bola najaktívnejšia americká centrálna banka FED, ktorá pripravila balíček v hodnote 800 mld. dolárov s cieľom stimulovať úverovanie a tým pádom aj spotrebu. Balíček tvoria dva programy, 600 mld. bude použitých na oddlženie a vykupovanie hypotekárnych aktív od pološtátnych hypotekárnych agentúr, od ktorého si FED sľubuje zvýšenie počtu udelených hypoték a tým pádom aj rozvoj ochromeného trhu s bývaním, zvyšných 200 mld. sa použije na vykupovanie nelikvidných cenných papierov od spoločností poskytujúcich úvery na autá, študentské úvery a úvery prostredníctvom kreditných kariet.

Nezaháľa ani Európska únia, ktorá predbežne ohlásila fiškálne stimuly vo výške 200 mld. eur, ktoré majú byť použité na daňové a infraštruktúrne programy. Budúcnosť balíčka však ešte stále nie je istá, keďže ho musí schváliť všetkých 27 členských štátov. S vlastnými programami prichádzajú aj jednotlivé členské štáty, Veľká Británia vyčlenila 20 mld. na dočasné zníženie DPH, podporu malých a stredných podnikov a infraštruktúrne projekty. Prioritou tohto balíčka je znižovanie DPH, je však otázne či bude mať takéto opatrenie pri dnešných klesajúcich cenách významný vplyv na spotrebu. Boj s krízou nevzdáva ani najrýchlejšie sa rozvíjajúca ekonomika sveta Čína, ktorá znížila úrokové sadzby o 108 bodov na 5,58 %, čo predstavuje ich najväčší pokles za posledných 11 rokov.

Finančné spoločnosti ešte stále v kŕčoch

Vláda Spojených Štátov zachraňovala v úvode týždňa bankový kolos Citigroup, ktorý dostal od štátu priamu finančnú injekciu vo výške 20 mld. dolárov a štát sa navyše zaviazal garantovať 90 % zo strát z vyše 300 miliardového portfólia problémových aktív. Akcie banky, ktorá zaznamenala v posledných štyroch kvartáloch straty vo výške 20 mld. dolárov, čelili v posledných týždňoch masívnym výpredajom, v predošlom týždni sa akcie spoločnosti prepadli dokonca o 60 % a banka sa tak ocitla v existenčných problémoch. Hodnota akcií spoločnosti vzrástla v priebehu týždňa takmer na dvojnásobok a v očakávaní zvýšenia stability globálneho finančného sektora rástli aj akcie ostatných finančných spoločností.

Akcie s veľkými ziskami

Všetky tieto ďalšie výdavky na boj proti kríze stoja za pozitívnou náladou na akciových trhoch počas týždňa, keď sa im dokonca podarilo zatieniť ďalšiu sériu nepriaznivých ekonomických dát. Októbrové priemyselné objednávky v najvýznamnejších ekonomikách sa prepadli viac ako sa očakávalo, v eurozóne o 3,9 % (oč. – 2,8 %), Spojených Štátoch o 6,2 % (oč. – 3 %), a v Japonsku o 3,1 % (oč. – 2,5 %), čo naznačuje výrazný pokles priemyselnej aktivity v najbližších mesiacoch. Navyše revízia rastu HDP spojených štátov za tretí kvartál ukázala v súlade s očakávaniami, že oproti predbežným odhadom na úrovni – 0,3 % sa HDP najväčšej svetovej ekonomiky prepadol o 0,5 %. Tieto negatívne údaje sa však premietnu do nálady na akciových trhoch až keď vyprchá eufória z nových fiškálnych stimulov a investori sa opäť začnú zameriavať na neutešený ekonomický vývoj. Japonský index Nikkei si počas týždňa pripísal 7,6 %, nemecký DAX a britský FTSE získali do piatku 12:00 12 %, resp. 13 %. Americké indexy DJIA a S&P500 v prvých troch dňoch týždňa, keď vo štvrtok sa z dôvodu dňa vďakyvzdania neobchodovalo a v piatok budú obchodné hodiny skrátené, poskočili o 8,5 %, resp. 11 %.

Dolár vplyvom ziskov na akciových trhoch oslabil

Pozitívna nálada na akciových trhoch priniesla rast investičného apetítu a tým pádom aj oslabenie nízkouročeného dolára, keď v úvode týždňa euro posilnilo nad 1,30 EUR/USD a libra nad 1,55 GBP/USD. Postupné opadanie úvodnej eufórie z nových stimulov prinieslo miernu korekciu, euro aj libra sú však stále na páre s dolárom výrazne ziskové. V piatok do 12:00 stratil dolár na páre s eurom 1,9 % a obchodoval sa na úrovni 1,285 EUR/USD a na páre s librou klesol o 3 % na úroveň 1,538 GBP/USD.

Ropa má namierené po dlhšej dobe k úspešnému týždňu

Ropa si pravdepodobne zaknihuje svoj prvý ziskový týždeň v poslednom mesiaci. Podpísala sa pod to pozitívna nálada na trhoch ako aj oslabujúci dolár. Cena severomorskej ropy vzrástla do piatku 12:00 o takmer 6 % na úroveň 52,81 dolárov za barel. Cez víkend sa stretnú na druhom mimoriadnom zasadnutí v krátkom slede členovia krajín OPEC, od zasadnutia sa očakáva ďalšie zníženie produkcie ropy v reakcii na klesajúci dopyt. Posledné zníženie produkcie o 1,5 mil. barelov denne, na ktorom sa členovia OPECu dohodli v októbri, však výraznejšie s cenou ropy nepohlo, pretože očakávaný prepad dopytu je omnoho vyšší. Naznačuje to aj stav amerických zásob ropy, ktoré v uplynulom týždni vzrástli o 7,28 mil. barelov, čo je oproti pôvodným prognózam niekoľkonásobne vyššia hodnota. Keď chcú členovia OPEC zahýbať cenou ropy, budú musieť pristúpiť k výraznejšiemu obmedzeniu ťažby ako tomu bolo na poslednom zasadnutí. Štvrtý týždeň po sebe pokračuje aj rast hodnoty zlata, keď slabnúci dolár zlacňuje zlato pre investorov mimo Spojených Štátov, do piatku 12:00 vzrástla cena zlata oproti minulému týždňu o takmer 3 % na úroveň 814,4 dolárov za uncu.

Autor: Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers

Súvisiace články

Aktuálne správy