Gazprom pohrozil viac ako dvojnásobným zvýšením ceny plynu pre Ukrajinu

Ruský štátny plynárenský monopol Gazprom pohrozil, že na budúci rok zvýši viac ako dvojnásobne cenu plynu pre Ukrajinu, ak nezaplatí svoj dlh vo výške 2,4 miliardy USD (56,83 miliardy Sk).Gazprom už predtým Kyjev varoval, že ho plyn môže stáť viac ako 400 USD za 1000 kubických metrov (m3).Ruský monopolný dodávateľ vyvíja tlak na ukrajinský plynárenský podnik Naftogaz, aby zaplatil časť svojich dlhov už do konca tohto mesiaca.

Kyjev 26. novembra (TASR) – Ruský štátny plynárenský monopol Gazprom pohrozil, že na budúci rok zvýši viac ako dvojnásobne cenu plynu pre Ukrajinu, ak nezaplatí svoj dlh vo výške 2,4 miliardy USD (56,83 miliardy Sk).
Gazprom už predtým Kyjev varoval, že ho plyn môže stáť viac ako 400 USD za 1000 kubických metrov (m3).
Ruský monopolný dodávateľ vyvíja tlak na ukrajinský plynárenský podnik Naftogaz, aby zaplatil časť svojich dlhov už do konca tohto mesiaca. Hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov však podľa vlastných slov dúfa, že sa nezopakuje situácia z roku 2006 a celý spor sa neskončí prerušením dodávok plynu na Ukrajinu a do Európy. Gazprom sa vraj chce vyhnúť podobnému scenáru.
Ukrajinu však zasiahla vážna hospodárska kríza. Kyjev doteraz platil za plyn 179,50 USD za 1000 m3 a cena nad 400 USD by bola pre ekonomiku krajiny katastrofou.
Rusko a Ukrajina sa v októbri dohodli, že plyn bude zdražovať postupne v priebehu niekoľkých rokov, ale podľa Kuprijanova k tomu nedôjde, ak Kyjev nezaplatí svoje dlhy. Oznámil, že nová cena začne platiť od budúceho roka, ale nespomenul konkrétny dátum, dokedy musí Ukrajina zaplatiť celú dlžnú sumu. Dodal len, že rokovania o vyrovnaní dlhu budú pokračovať v decembri.
Na argument Ukrajiny, že výrazné zvýšenie ceny plynu nie je fér, keďže ropa zlacňuje odvetil, že európske krajiny platia viac ako 500 USD za 1000 m3 a uhrádzajú svoje záväzky, hoci aj ich zasiahla ekonomická kríza.

Súvisiace články

Aktuálne správy