Banka Merrill Lynch znížila prognózu ceny ropy takmer o polovicu

New York 26. novembra (TASR) – Merrill Lynch výrazne znížila prognózu priemernej ceny ropy v budúcom roku. Banka očakáva, že v roku 2009 dosiahne cena čierneho zlata 50 USD (1183,95 SKK). Predtým počítala s cenou na úrovni 90 USD za barel (159 litrov).
Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) je totiž podľa Merrill Lynch bezmocná a nemôže urobiť nič pre podporu cien. Príčinou zlacňovania ropy je pokles dopytu spôsobený spomalením globálnej ekonomiky.
Na rok 2010 Merrill Lynch predpovedá priemernú ceny ropy na úrovni 70 USD namiesto pôvodne prognózovaných 100 USD za barel. Irán aj Venezuela vyzvali OPEC, aby kartel opäť znížil produkciu. Dohoda o obmedzení ťažby o 1,5 milióna barelov denne z 24. októbra totiž nedokázala zastaviť prudký prepad cien čierneho zlata.
Cena americkej ropy klesla viac ako o 65 % v porovnaní s rekordom 147,27 USD za barel, dosiahnutým 11. júla 2008.
"Pochybujeme, že OPEC dokáže v krátkodobom horizonte zmeniť trhové fundamenty alebo náladu," uviedol londýnsky analytik Merrill Lynch Alastair Syme. "V situácii poklesu dopytu nevidíme veľkú šancu na strane dodávateľov na zvrátenie sentimentu alebo našponovanie trhových fundamentov."
Každá ďalšia redukcia zo strany OPEC "bude politicky problematická a nie je pravdepodobné, že bude mať výraznejší účinok", uvádza sa v analýze Merrill Lynch. Banka na začiatku novembra vyhlásila, že v budúcom roku sa celosvetový dopyt po rope zníži o 400.000 barelov denne. Príčinou je ochladenie rozvinutých ekonomík, čo vedie k poklesu dopytu.
Prognóza Merrill Lynch patrí k najnižším na trhu. Analytici v priemere očakávajú, že v budúcom roku by sa cena ropy mala pohybovať okolo 75 USD za barel. Ešte v júli predpokladali v roku 2009 priemernú cenu na úrovni 120 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy