Ekonomika USA v 3. štvrťroku pravdepodobne zaznamená pokles

New York 26. októbra (TASR) – Americká ekonomika zaznamenala za tretí štvrťrok podľa všetkého pokles hospodárskeho rastu, čo je už druhý štvrťrok za ostatný rok. Mala by o tom informovať správa amerického ministerstva obchodu, ktorú oficiálne zverejnia vo štvrtok 30. októbra. Ešte v 2. štvrťroku zaznamenala ekonomika USA rast o 2,8 %. Naposledy HDP klesol vo 4. štvrťroku 2007, a to o 0,2 %.

Podľa analytikov, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, by sa hrubý domáci produkt mal v období od júla do konca septembra medziročne znížiť až o 0,5 %, čo je najvyšší prepad ekonomiky od recesie v roku 2001.

Výdavky spotrebiteľov, ktoré sa na ekonomike podieľajú najvyššou mierou, klesli podľa analytikov pravdepodobne o najvyššie percento za ostatných 20 rokov, čo je výsledkom rastu nezamestnanosti, poklesu akciových trhov a zrútenia hodnoty majetku obyvateľstva. Banková rada Federálneho rezervného systému (Fed), ktorá sa zíde na budúci týždeň, by podľa nich mala znížiť úrokové sadzby, už druhýkrát v mesiaci, aby otvorila úverové linky a zabránila blížiacej sa rozsiahlej recesii ekonomiky.

"Je jasné, že v tejto situácii spotrebitelia nemôžu robiť nič iné, ako obmedziť výdavky," povedal pre televíziu Bloomberg bývalý guvernér texaskej centrálnej banky Robert McTeer. "Ak to však urobí veľká časť z nich a v rovnakom čase, má to mimoriadny dosah na ekonomiku."

Ekonómovia predpokladajú, že výdavky spotrebiteľov klesli v 3. štvrťroku o 2,4 %, čo je prvý pokles od roku 1991 a zároveň najväčší od roku 1990. Tieto údaje, ktoré ministerstvo obchodu zverejní 31. októbra, by mali poukázať na zníženie výdavkov za september, posledný mesiac sledovaného štvrťroka, o 0,2 %. Príjmy sa podľa všetkého zvýšili o 0,1 %, čo je pätina hodnoty rastu predchádzajúceho mesiaca.

Za mesiac september sa očakáva aj zhoršenie spotrebiteľských nálad, čo je výsledok prepadu búrz. Index spotrebiteľskej dôvery Conference Board, ktorý zverejnia oficiálne v utorok 28. októbra, pravdepodobne klesol v septembri z hodnoty 59,8 na 52.

Navyše Medzinárodná rada nákupných centier predpokladá, že inokedy úspešné predvianočné nákupné obdobie v novembri až decembri, keď obchodné centrá zarobia niekedy viac než tretinu celoročných tržieb, bude najhoršie od roku 2002.

Informovala agentúra Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy