G. Brown prvýkrát priznal, že britská ekonomika smeruje do recesie

Londýn 22. októbra (TASR) - Spomalenie britskej ekonomiky pravdepodobne skĺzne do recesie.

Londýn 22. októbra (TASR) – Spomalenie britskej ekonomiky pravdepodobne skĺzne do recesie. Pripustil to dnes v parlamente predseda vlády Gordon Brown počas hodiny otázok premiérovi.

Brown tak prvýkrát oficiálne potvrdil, že globálna finančná kríza stiahla britskú ekonomiku do recesie. Zopakoval varovné slová guvernéra Anglickej národnej banky (Bank of England, BoE) Mervyna Kinga a popredných ekonómov.

Táto neradostná perspektíva mala za následok oslabenie britskej libry oproti doláru na päťročné minimum.

Podľa lídra opozičnej Konzervatívnej strany Davida Camerona Brown ako premiér a bývalý minister financií by mal prijať svoj diel zodpovednosti za prepad britskej ekonomiky. Aj národná banka sa stala v parlamente terčom kritiky za to, že jej trvalo príliš dlho, kým sa rozhýbala a znížila úrokové sadzby, keď sa ekonomická situácia v krajine zhoršila.

Národný inštitút pre ekonomický a sociálny výskum (National Institute of Economic and Social Research) medzi prvými varoval, že Spojené kráľovstvo sa ocitlo na pokraji recesie. Inštitút vo svojej prognóze predpovedá, že tempo rastu hospodárstva sa na budúci rok zníži na 0,9 %, spotrebiteľské výdavky klesnú na 3,4 %, podnikateľské investície na 3,8 % a súkromné investície do bývania budú o 17,1 % nižšie ako v tomto roku. Upozornil tiež, že ak vládny záchranný balík na pomoc bankám vo výške 50 miliárd GBP (1,96 bilióna SKK) nezaberie, recesia môže byť ešte hlbšia a trvať dlhšie.

Informoval o tom britský spravodajský server BBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy