Kríza bude trvať ešte dva roky

Frankfurt nad Mohanom 22. októbra (TASR) - Napriek záchranným balíkom nedosiahnu trhy stabilitu.

Frankfurt nad Mohanom 22. októbra (TASR) – Napriek záchranným balíkom nedosiahnu trhy stabilitu. Teraz totiž hrozí koniec konjunktúry, uviedol komentátor nemeckého denníka Financial Times Deutschland Wolfgang Münchau.

Poukázal na to, že súčasná finančná kríza sa od predchádzajúcich odlišuje vlnovitou štruktúrou. V akútnej fáze vládne hystéria, v krízových poklesoch iracionálny optimizmus, vrátane prognózy, že vrchol krízy je už prekonaný.

Kríza doteraz dosiahla päť viac alebo menej dramatických vrcholov: v auguste 2007; novembri a decembri 2007; v marci 2008; júli 2008 a najsilnejšie sa prejavila zatiaľ v septembri a októbri 2008.

Komentátor sa domnieva, že súčasná ostrá fáza finančnej krízy bude trvať ešte asi mesiac a potom dôjde k upokojeniu situácie. Ale kríza nie je ani zďaleka prekonaná. "Bol by som prekvapený," uviedol, "keby sme z časového hľadiska mali za sebou polovicu krízy".

Dodal, že "pred nami stojí veľmi silná a pravdepodobne dlhá recesia svetovej ekonomiky. Pokles bude výrazný v Spojených štátoch. Ani balík opatrení na podporu americkej konjunktúry, o ktorom sa teraz hovorí v Kongrese vo Washingtone, nič nezmení. "Očakávam, že nová vláda príjme nový balík na podporu konjunktúry, ale ten zrejme zabráni len tomu, aby sa USA nedostali do depresie." To, čo príde, však zrejme bude najsilnejšou recesiou od konca druhej svetovej vojny.

Kríza je vážnejšia, než nahovárajú hospodárske modely. Na ich základe robia hospodárske ústavy a banky svoje prognózy. Modely neodzrkadľujú finančný trh úplne. Obmedzenie poskytovania úverov patrí k udalostiam, ktoré sa obyčajne do nich nezmestia. To potom spôsobuje, že modely výrazne podceňujú silu poklesu.

Obmedzenie poskytovania úverov zásadne mení situáciu. Klienti dostanú menej spotrebiteľských úverov. Ešte vypuklejšie sú efekty na strane ponuky. Tam prichádza k poklesu nových investícií. Keď preváži ponukový efekt, môže dôjsť dokonca k neobľúbenému rastu cien. Ak ponuka klesá ešte rýchlejšie ako dopyt, vedie to k previsu dopytu. A podľa toho, ako na tento druh inflácie reaguje centrálna banka, môžu úroky buď stúpať, alebo pozvoľna klesať.

Stála interakcia medzi reálnym hospodárstvom a finančnými trhmi je napokon príčinou, prečo kríza prebieha vo vlnách.

Pokles konjunktúry sa práve začal a pravdepodobne bude trvať celý budúci rok. Bolo by veľkým šťastím, keby sa kríza skončila už v priebehu budúceho roku. "Ja zatiaľ skôr rátam s tým," uviedol Münchau, "že bude trvať do polovice roku 2010".

Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy